Hoge ambtenaren verzetten zich tegen beleid Weekers

Ambtenaren van staatssecretaris Frans Weekers van Financiën verzetten zich tegen zijn beleid. De vereniging van 1.500 academici van het ministerie van Financiën en de Belastingdienst keert zich tegen Weekers' plan de aangifte van inkomstenbelasting te veranderen. Weekers laat weten zijn beleid niet te zullen wijzigen. Het is de vierde kras die de staatssecretaris oploopt sinds Rutte II in oktober vorig jaar begon.

Staatssecretaris Weekers tijdens het debat in mei over fraude door Bulgaarse bendes. Beeld anp

De staatssecretaris wil de aangifte soepeler en sneller afhandelen. Er moet veel eerder een definitief oordeel volgen: uiterlijk na vijftien maanden in plaats van drie jaar. Bij een foute aangifte heeft de fiscus nog drie jaar om na te vorderen, in plaats van vijf jaar.

Daar staat tegenover dat als een belastingbetaler fraudeert, de Belastingdienst de fraudeur dan twaalf jaar in plaats van vijf jaar achtervolgt. 'Met belastingplichtigen die te kwader trouw zijn, heeft het kabinet geen enkel mededogen', is het credo van Weekers.

Het zijn echter de versoepelingen die Weekers voorstelt, waartegen zijn hoger opgeleide ambtenaren protesteren. Hun beroepsorganisatie, de Vereniging van Hogere ambtenaren bij het Ministerie van Financiën, VHMF, keert zich hoogst zelden openlijk tegen de eigen minister of staatssecretaris. De leden zijn ervan overtuigd dat de plannen van Weekers ertoe leiden dat de goedwillende belastingbetaler opdraait voor de kwaadwillende.

'Slechtwillend noemen we de belastingplichtigen die hun aangifte slordig en op of over het randje van het fiscaal toelaatbare invullen', zegt VHMF-voorzitter Erik Rutten. De vereniging bestaat sinds 1873. 'Ons uitgangspunt is dat wie te weinig belasting betaalt, dit altijd alsnog moet doen. Anders krijgt de goedwillende buurman de rekening.'

 
Ons uitgangspunt is dat wie te weinig belasting betaalt, dit altijd alsnog moet doen. Anders krijgt de goedwillende buurman de rekening.
VHMF-voorzitter Erik Rutten

Navorderingstermijn naar zeven jaar
Een foute aangifte is bijna per definitie complex, omdat de belastingbetaler er vaak zaken mee wil maskeren. Om te achterhalen wat er fout is aan zo'n aangifte heeft een belastingambtenaar tijd nodig. Daar passen de termijnen niet bij die Weekers voorstelt om te weinig betaald belastinggeld terug te krijgen.

De hogere belastingambtenaren roepen de staatssecretaris dan ook op de navorderingstermijn niet naar drie jaar te bekorten, maar naar zeven jaar te verlengen. 'Het kan niet zo zijn dat een ondernemer tien jaar iets fout doet, enkel over de laatste twee, maximaal drie jaar de dreiging van een navordering boven het hoofd hangt', zei de vereniging in een gesprek vorige maand tegen Weekers.

Daar komt volgens voorzitter Rutten bij dat de capaciteit van de Belastingdienst hooguit genoeg is om de 10 procent meest twijfelachtige aangiften te controleren. Doordat Weekers de aanslagtermijn van 3 jaar naar 15 maanden terugbrengt 'heeft de fiscus dus 21 maanden minder de tijd voor de meest risicovolle aangiften', stelt Rutten.

Staatssecretaris Weekers laat in een reactie weten niet van plan te zijn naar aanleiding van de bezwaren van de VHMF zijn beleid te wijzigen. 'Hun bezwaren zijn bekend, maar het voorstel heeft breed draagvlak binnen de Belastingdienst en de top daarvan', zegt zijn woordvoerster. Ze wijst erop dat er 30 duizend mensen werken bij de dienst, tegenover de 1.500 leden van de VHMF. De plannen rondom de inkomstenbelasting liggen nu bij de Tweede Kamer. Het is wat Weekers betreft aan Kamerleden om naar aanleiding van de klacht van de hoge ambtenaren veranderingen aan te brengen in zijn voorstellen.

Gevoelige nederlaag
Verzet van binnenuit tegen zijn beleid kan de geplaagde staatssecretaris van Financiën slecht gebruiken. Vorige week nog leed Weekers een gevoelige nederlaag in de Eerste Kamer waar hij de pensioenplannen van Rutte II verdedigde. Weekers trok ze in voordat de senaat ze zouden vermorzelen. De bewindsman kreeg het verwijt dat zijn verdediging een belediging was voor de intelligentie der senatoren.

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën en staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken tijdens het einde van het Eerste Kamer debat over de pensioenen, begin oktober. Beeld anp

Daarvoor liep hij politieke schade op bij zijn verweer tegen een campagnegift van gevallen VVD-coryfee Van Rey. In mei was er de fraude met belastingtoeslagen van een bende Bulgaren die Weekers volgens een groot deel van de oppositie, inclusief D66, zo slecht heeft aangepakt dat hij een motie van wantrouwen tegen zich kreeg.

Bewijsbare fraude
Weekers' ambtenaren juichen toe dat de staatssecretaris de navorderingstermijn in geval van fraude fors verlengt. Ze zien ook beren op de weg. Want de fiscus moet bewijzen dat er sprake is van opzettelijke fraude en dat is volgens de VHMF zeer arbeidsintensief, omslachtig en moeilijk. 'De bewijsbare fraude is slechts een uiterst gering deel van het aantal onjuiste aangiften', stellen de belastingambtenaren.

Ze willen dat Weekers hun oplossing voor alle bezwaren in zijn plannen voor de inkomstenbelasting opneemt. 'Niet de fiscus moet verantwoordelijk zijn voor de juistheid van de aanslag, maar de burger of het bedrijf.' De overheid moet wat de belastingambtenaren betreft alleen handhaven, aangiftes begeleiden en achteraf controleren. 'De capaciteit die hiermee vrijkomt kan worden ingezet om toezicht en invordering te versterken', stelt de VHMF. Maar, zegt voorzitter Rutten, 'de 'staats' weigert ons voorstel te onderzoeken of er een hoorzitting over te houden'.

 
In mei was er de fraude met belastingtoeslagen van een bende Bulgaren die Weekers volgens een groot deel van de oppositie, inclusief D66, zo slecht heeft aangepakt dat hij een motie van wantrouwen tegen zich kreeg.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.