Hofstadgroep vrijgesproken van terrorisme

De Hofstadgroep is geen terroristische organisatie. De leden van de groep delen evenmin een gemeenschappelijke ideologie, die onvermijdelijk tot gebruik van geweld leidt. Dat zegt het Haags Gerechtshof in hoger beroep.

De handgranaat die W. op 10 november 2004 naar agenten van het arrestatieteam gooide, werd ook niet geworpen met terroristisch oogmerk, aldus het hof. A., die door de rechtbank wegens medeplichtigheid aan een vijfvoudige poging tot moord was veroordeeld tot 13 jaar, kreeg van het hof een straf van 15 maanden opgelegd. Hem wordt alleen het gebruik van handgranaten aangerekend. A, die op de terroristische afdeling in Vught zit, komt vermoedelijk morgen op vrije voeten.

'Bestendig' netwerk
In maart 2006 oordeelde de rechtbank in Rotterdam dat de Hofstadgroep wél een criminele en terroristische organisatie was, en veroordeelde de verdachten tot celstraffen van een tot vijf jaar. Het hof stelt nu dat de Hofstadleden wel een 'bestendig' netwerk vormen, maar dat de jongeren in verschillende stadia verkeren van een radicaliseringsproces. Sommige verdachten, die af en toe de zogenoemde huiskamerbijeenkomsten van Mohammed B. bijwoonden, hadden nauwelijks belangstelling voor de radicale ideologie van de moordenaar van Theo van Gogh.

Lees verder onder de infographic

]]>

Het OM zegt zeer teleurgesteld te zijn in het vonnis van het Hof. 'We zullen het vonnis goed bestuderen, en dan beslissen of we in cassatie gaan', aldus OM-woordvoerster Astrid Rijsdorp. Bart Nooitgedagt, de advocaat van een van de verdachten die naar Marokko is uitgezet, zegt: 'Het vonnis geeft weer vertrouwen in de rechtspraak, en laat zien dat rechters niet, zoals eerder het geval was, gevoelig zijn voor politieke druk.'

Terrorismewetgeving
De grote Tweede Kamerfracties vrezen dat de uitspraak van het gerechtshof aantoont dat de terrorismewetgeving in Nederland tekortschiet. Het CDA en de VVD willen de wet zo nodig aanpassen.

VVD-Kamerlid Fred Teeven bepleit een verruiming van de wet, zodat terroristische samenwerkingsverbanden beter kunnen worden aangepakt. Hij noemde het woensdag ‘onbevredigend’ dat de leden van de Hofstadgroep zijn vrijgesproken van terrorisme.

Sybrand van Haersma Buma van het CDA vindt het belangrijk een rechterlijke uitspraak te respecteren, maar noemde het ‘teleurstellend dat het moeilijk blijkt te zijn om te zeggen: dit is een terroristische organisatie’. Mocht de uitspraak overeind blijven bij de hoogste rechter in Nederland, dan wil ook hij kijken naar een wetswijziging. ‘Een goede bestrijding van terreur is belangrijk.’

Het Haagse gerechtshof heeft woensdag zeven veronderstelde leden van terreurnetwerk de Hofstadgroep vrijgesproken van het vormen van een terroristische organisatie. (ANP) Beeld
Het Haagse gerechtshof heeft woensdag zeven veronderstelde leden van terreurnetwerk de Hofstadgroep vrijgesproken van het vormen van een terroristische organisatie. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden