Hofnar

Het bestuur. Dat bekt. Rook van gepoederde sigaren vult statig de vertrekken. Multinationals hebben een Raad van Bestuur . Universiteiten zijn redelijk voorzien met een College van Bestuur....

Roland de Beer

Maar het best af zijn de kunstopleidingen in Utrecht. Bert van den Akker, nu nog heel gewoontjes directeur van het Residentie Orkest, wordt Voorzitter van het Bestuur van de Faculteit Muziek van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Vroeger heette dat conservatoriumdirecteur.

Zijn ze gek geworden in Utrecht? Ze waren het al. Van den Akker volgt R. Selaar op. Die was Tijdelijk Voorzitter van het Bestuur van de Faculteit Muziek en Vicevoorzitter van het College van Bestuur van de Hogeschool voor de Kunsten. Van het persbericht woei de as van Hofnar en Elisabeth Bas. Wie verzint zoiets? Van den Akker weet het niet.

Bert Groenemeier is directeur van het overkoepelende instituut dat Hogeschool heet, en naast muziek ook theater, beeldende kunst, media en management herbergt. Herstel, Groenemeier is Voorzitter van het College van Bestuur. Het college heeft twee leden. R. Selaar is het andere lid.

Groenemeier heeft het verzonnen, van die Faculteiten en van die Voorzitter Bestuur. Nee, zegt hij, dat had níets te maken met Koninklijke Olie nadoen. Nee, het had ook niets te maken met de hysterie van kleinere hbo-opleidingen die zich in bochten wrongen voor hun voortbestaan.

Directies moesten 'faculteitsbesturen' worden, bedacht Groenemeier, 'om de mandaatverlening transparant te maken'. Vier management-lagen in zo'n opleiding (directeuren, adjuncten, afdelingshoofden, coördinatoren), dat kon terug naar bestuur en voorzitter. Groenemeier: 'Ik kijk liever naar universiteiten dan naar de hogeschoolopleidingen. Het onderscheid gaat toch verdwijnen.'

Wie beeldhouwen of solfège heeft in Utrecht, studeert sinds 1995 dan ook aan een Engelse universiteit. Een Utrechtse mime-master vindt op zijn diploma een stempel van de Open University London. Niet omdat hij daar op bijles was, maar omdat de hogeschool daar is geaccrediteerd.

Dat achtereenvolgende Voorzitters Muziek (vier in zes jaar) wel eens een lesuur kunstmanagement hebben verzuimd, daarop wijst een tekort van ruim 1,5 miljoen. Wie wordt er penningmeester bij Van den Akker? Hijzelf. 'Noem mij maar directeur, ik vind het allemaal best.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden