Hofnarretje negeerde signalen

Het rapport over de Amsterdamse zedenzaak is vernietigend over de rol van de toenmalige directeur van het kinderdagverblijf waar Robert M. werkte.

JAAP STAM

AMSTERDAM - Albert Drent, voormalig directeur en eigenaar van kinderdagverblijf Het Hofnarretje, heeft meldingen van mogelijk seksueel misbruik niet serieus genoeg genomen. Dat er niet is ingegrepen, kwam mede door de 'weerkerende geruststellende mededelingen van de directie van Het Hofnarretje'.

Dat concludeert de commissie-Gunning die de Amsterdamse misbruikzaak in de kinderopvang heeft onderzocht. Ouders gaan aangifte doen tegen Drent.

Over hoofdverdachte Robert M. kwamen de afgelopen jaren meerdere signalen. Die hebben niet geleid tot een verdenking of een strafrechtelijk onderzoek. Een gemiste kans, oordeelt de commissie in haar gisteren gepresenteerd rapport. M. heeft bekend 85 kinderen te hebben misbruikt op drie kinderdagverblijven en als oppas bij mensen thuis.

Robert M. werkte van 2007 tot juni 2009 op diverse vestigingen van Het Hofnarretje. Drent liet in interviews weten dat hij niks heeft gemerkt van het misbruik. Ouders geloven dit niet. 'Als hij het niet heeft geweten, dan had hij het mogelijk moeten weten. Dat moet worden uitgezocht', vindt advocaat Richard Korver, die meer dan zestig ouders bijstaat. Hij gaat aangifte doen van het vermoeden van medeplichtigheid.

Directeur aansprakelijk gesteld

Daarnaast gaat Korver Drent civielrechtelijk aansprakelijk stellen namens ouders van kinderen die in Het Hofnarretje zijn misbruikt. Die procedure is een opmaat voor een schadevergoeding.

Opdat signalen van misbruik voortaan wel worden opgepikt, stelt de commissie een centrale administratie voor. Waarna de zedenpolitie, de GGD, consultatiebureaus en de gemeente in gezamenlijkheid kunnen beoordelen wat er moet worden ondernomen.

Het rapport is vernietigend over Drent, die een intimiderende managementstijl en willekeur in de besluitvorming wordt verweten. Goede functieomschrijvingen ontbraken op Het Hofnarretje, het was onduidelijk wie waarop kon worden aangesproken. Ook ontbeerde Het Hofnarretje een klimaat waarin een kritische dialoog gedijt.

Het had er de schijn van dat in Het Hofnarretje winst voorrang kreeg boven het doen van investeringen om de kwaliteit van de opvang te verbeteren, aldus de commissie. Er werd bezuinigd op personeel, gebouwen, speelgoed en schoonmaak.

Incidenten onvermeld

Na het vertrek van Robert M. verstrekte Drent positieve referenties aan een kinderdagverblijf en bleven de incidenten onvermeld. Zoals de melding van twee moeders die in 2008 M. verdachten van ontoelaatbaar gedrag. Drent ontkende tegenover de moeders dat er iets was gebeurd en dreigde aangifte van smaad te doen als ze er met andere ouders over zouden praten. Een stagiaire die bij Drent bot had gevangen met een klacht over Robert M., belde Meld Misdaad Anoniem nadat ze had gehoord dat M. van plan was een kinderdagverblijf op te zetten. Die melding is om onduidelijke reden niet bij de zedenpolitie terechtgekomen.

Drent liet via zijn woordvoerder weten dat hij het niet eens is met de beschuldigingen. 'Onze conclusie uit het rapport is juist dat er conform alle protocollen is gehandeld.'

Gjalt Jelgersma van Boink, de belangenvereniging van ouders met kinderen in de kinderopvang, sprak van 'een hoopvol begin, maar er moet nog veel gebeuren'. Hij vindt dat er schoon schip moet worden gemaakt. 'Het Hofnarretje is niet de enige, was het maar waar. Een vijfde van de negenduizend kinderdagverblijven deugt niet. Het ordinair geld verdienen hoort niet thuis in deze sector.' Jelgersma juicht de stap naar de civiele rechter toe. 'Dan wordt duidelijk wat we mogen verwachten van een crèchehouder.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden