'Hofnarretje doet nog altijd te weinig om misbruik te voorkomen'

De kinderdagverblijven van 't Hofnarretje in Amsterdam zijn na de zedenzaak met Robert M. nog steeds niet actief bezig om seksueel misbruik te voorkomen. Medewerkers staan soms alleen op de groep en zijn niet getraind in het herkennen van misbruik. Volgens de GGD is dat een 'ernstige inschattingsfout'.

Beeld anp

De GGD Amsterdam publiceerde deze week kritische inspectierapporten over diverse locaties van 't Hofnarretje. In juni, een half jaar nadat het grootschalige seksueel misbruik van baby's en peuters door Robert M. aan het licht was gekomen, legde de inspectie onverwachte bezoeken af bij de kinderdagverblijven.
Op meerdere locaties bleek tussen half negen en half tien slechts één groepskracht aanwezig.

De commissie-Gunning, die de zedenzaak onderzocht, stelde juist expliciet dat er altijd minimaal twee mensen op de groep moeten staan: het vier-ogenprincipe. Robert M. kon jarenlang zijn gang gaan, omdat hij geregeld alleen was met de kinderen.

De inspectie ontdekte bovendien dat de medewerkers van 't Hofnarretje nog steeds niet weten hoe ze seksueel misbruik moeten signaleren.

Er zijn geen duidelijke instructies over hoe te handelen bij vermoedens van misbruik. Ook zijn de groepsleiders niet opgeleid in het omgaan met kindermishandeling, terwijl dat volgens de inspectie direct na het bekend worden van de zedenzaak had moeten gebeuren.

'Het is niet goed te begrijpen dat dit (...) in de praktijk niet direct is opgepakt bij 't Hofnarretje', schrijft de GGD in het rapport. 'Op dit gebied had een uitzonderlijke inhaalslag moeten plaatsvinden. Dit is echter verzuimd, waarmee de directie op dit gebied onvoldoende haar verantwoordelijkheid heeft genomen.'

De zedenzaak veroorzaakte eind 2010 grote onrust. Robert M. wordt ervan verdacht meerdere minderjarige kinderen te hebben verkracht.

De publicatie van de kritische rapporten liet maanden op zich wachten, naar verluidt omdat eigenaar Albert Drent van 't Hofnarretje zich heftig tegen de conclusies verzette.

Zo verweert hij zich met het argument dat het vier-ogen-principe niet verplicht is. Het GGD-rapport noemt hij 'voorbarig en discutabel'. Drent vindt dat hem geen blaam treft, omdat hij sinds de affaire door de gemeente uit de dagelijkse leiding is gezet. Hij kreeg forse kritiek omdat hij signalen van ouders zou hebben genegeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden