Hofhouding nieuwe koning verandert op termijn vanzelf
De nieuwe koning gaat verder met de hofhouding van zijn moeder. Die mededeling kwam dinsdag niet echt als een verrassing: koningin Beatrix betrok haar zoon al een paar jaar bij de selectie van nieuwe hoffunctionarissen zodat haar keuze ook door hem werd ondersteund.
Op termijn gaat de samenstelling van de hofhouding wel veranderen. In de eerste plaats omdat Beatrix er (in tegenstelling tot haar moeder en voorgangster Juliana) een draaideurmechanisme in aanbracht. Van Buitenlandse Zaken, Defensie en Binnenlandse Zaken worden talentvolle diplomaten, militairen en ambtenaren 'geleend', die na drie, vier jaar weer terugkeren naar hun departement of doorschuiven naar een nieuwe functie.
In de huidige hofhouding zijn daarvan 2 voorbeelden. Joost Klarenbeek, sinds 2009 particulier secretaris van Willem-Alexander, wordt plaatsvervangend chef de poste op de ambassade in Rome en ceremoniemeester Willem Cosijn neemt na zes jaar afscheid en wordt consul-generaal in Sydney. Hij wordt vervangen door Alle Dorhout, tot voor kort diplomaat in New York.
Geheimen
Behalve het rotatiesysteem speelt ook de leeftijd van een aantal leden van de hofhouding een rol. Grootmeesteres Martine van Loon is van de generatie van Beatrix en heeft de afgetreden koningin tijdens bijna haar gehele regeringsperiode bijgestaan. Het ligt voor de hand dat zij binnenkort ook afzwaait. De meeste hofdames - de steun en toeverlaat van de koningin en prinsessen bij bezoeken, en de verkenners voor diezelfde bezoeken - zijn nauw verbonden met Beatrix. Met de generatiewissel op de troon is onder hen ook een generatiewissel te verwachten.
De algemeen secretaris van de koning Jaap Leeuwenburg (63) heeft jarenlang voor prins Willem-Alexander gewerkt en werd in 2009 de rechterhand van koningin Beatrix. Hij kent zowel de nieuwe koning en koningin door en door, maar staat aan de vooravond van zijn pensioen: in juni 2014 wordt Leeuwenburg 65 jaar.