Hofdame krijgt een lesje in kledingetiquette

Een diamanten collier bij Gassan Diamonds in Amsterdam.Beeld anp

Londen, 29 september 1786

Vandaag werd de kroonprinses 21 jaar. Ik had het voorrecht vroeg in de morgen bij de koningin te zijn, juist toen zij haar dochter liet ontbieden. Hare majesteit verzocht mij te blijven en ging in een andere kamer de geschenken halen. De lieve prinses kwam zo bescheiden en ingetogen binnen, dat het scheen dat ze deze luisterrijke dag eerder als een opdracht dan als een feest opvatte.

Het viel me niet zwaar, nu wij alleen waren, haar mijn beste wensen over te brengen. Zij ontving ze heel gracieus en zei, merkbaar opgetogen, dat de koning haar zojuist een prachtig diamanten collier had geschonken. Daarop kwam de koningin terug, die haar twee mooie portfolio's voor haar tekeningen schonk, en een schitterend gouden etui. Ze bedankte met een allerdiepste reverence en kuste meermalen haar hand, waarop de koningin haar op de wangen zoende.

Toen kwam de koning, met de drie jongste prinsesjes. Prinses Amelia liet zich bewonderen in haar nieuwe manteltje en jurk, inspecteerde het nieuwe tenue van haar zusjes, wierp daarna een enigszins bevreemde blik op mij, en zei: 'En zal mejuffrouw Burney er straks ook niet voortreffelijk uitzien?'

Dit lesje zal ik niet gauw vergeten. Het blijkt dat men zich in dit huis tweemaal kleedt: voor de eerste samenkomst, en daarna voor de maaltijd, en altijd in iets smaakvols.

Ik wist het niet en had alleen op de tweede gelegenheid gerekend, zodat ik 's ochtends mijn gebruikelijke witte mantel van gekeperd katoen droeg. Ik schaamde mij niet weinig.

Frances 'Fanny' Burney (1752-1840), Engelse schrijfster, was enige tijd hofdame onder koning George III. Uit The Diary and Letters of Madame D'Arblay, Vol. 1. Uitgave 1890-1891.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden