Hof Zimbabwe bant tienduizenden kiezers
Op de laatste dag voor de presidentsverkiezingen in Zimbabwe heeft het Hooggerechtshof uitgemaakt dat enkele tienduizenden mensen niet mogen stemmen....
Met de maatregel worden vooral blanke en zwarte arbeiders uit de omringende landen getroffen. Met de uitspraak maakt het hof een eerder vonnis van een lager hof ongedaan. De regering was tegen die uitspraak in beroep gegaan.
Het Hooggerechtshof bepaalde eveneens dat kiezers uitsluitend hun stem mogen uitbrengen in hun eigen district. Volgens de oppositie kunnen daardoor duizenden mensen niet van hun kiesrecht gebruikmaken omdat zij zijn gevlucht voor het geweld in hun woonplaatsen.
Er zijn meer ontwikkelingen waardoor ernstig mag worden betwijfeld of de stembusgang vandaag en morgen vrij en eerlijk zal verlopen. Een onafhankelijke studie heeft uitgewezen dat een groot aantal kieslijsten niet klopt. Ongeveer de helft van de vijf miljoen kiesgerechtigden zouden in de verkeerde districten geregistreerd staan.
Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft donderdag zijn zorgen uitgesproken over de gebeurtenissen in Zimbabwe. Hij verklaarde ongerust te zijn over het vele geweld en riep iedereen op zich zoveel mogelijk te beheersen.
Hij drong er bij de kiezers op aan 'hun democratisch recht uit te oefenen en te stemmen op de kandidaat van hun keuze.' De Verenigde Staten dreigden president Mugabe dat als de stembusgang wordt gesaboteerd zijn reisverbod naar de VS zal worden uitgebreid met financiële sancties tegen hem en zijn naaste medewerkers.
Mugabe zelf sloot vrijdag vol zelfvertrouwen zijn campagne af. Hij noemde zijn uitdager Morgan Tsvangirai een marionet van de vroegere Britse kolonisator. Volgens hem tracht Groot-Brittannië Zimbabwe via Tsvangirai weer te koloniseren. 'Als de uitslagen maandag bekend worden gemaakt, zal er een klinkende overwinning zijn', beloofde hij.
Mugabe richtte zijn pijlen vervolgens op de Britse premier Tony Blair. 'We zullen de sponsor van de oppositie begraven. Blair zal morgen hier een politieke begrafenis krijgen.'
Hij zei verder dat hij in het verleden goed had kunnen samenwerken met Blairs voorganger John Major 'en zelfs' met Margaret Thatcher. 'Maar niet met dat arrogante ventje Blair. Hij voelt zich veel te superieur om met deze zwarte inheemse, Mugabe te praten', aldus de president.