Hof wil zaak Enschede nu sluiten

Het gerechtshof in Arnhem vindt niet dat het Openbaar Ministerie (OM) in de zaak van de vuurwerkramp opzettelijk bewijsmateriaal heeft achtergehouden....

Advocaat Plasman van Fireworks-directeur Bakker had het hof verzocht nog vier rechercheurs te horen van het Tolteam. Zij zouden meer duidelijkheid moeten geven wat waar is van de beschuldiging dat politie en justitie bewijsmateriaal achterhielden.

Het gaat om het proces-verbaal over een mobiele telefoon waarmee tijdens de ramp uit het getroffen gebied is gebeld. De politie dacht aanvankelijk dat de telefoon van hoofdverdachte De V. was. Maar al in maart 2001 bleek dat niet zo te zijn. Dit feit bleef maanden in de la liggen.

In juli voerde officier van justitie Stam nog aan dat uit het telefoontje bleek dat De V. in het rampgebied was. Om die fout te verdoezelen zou de teamleiding de verbalisant hebben verzocht de datum van het proces-verbaal te wijzigen. Die weigerde dat overigens.

Het hof stelde vast dat officier Stam onjuiste informatie heeft verstrekt. Maar van kwade trouw is volgens het hof geen sprake. Kennelijk was Stam het overzicht kwijtgeraakt, aldus Mannoury.

Het hof vond het ook niet nodig nog meer rechercheurs te horen over wat er is gebeurd met het rode sportbroekje van André de V., een belangrijk bewijsmiddel. Twee dissidente leden van het Tolteam hebben verklaard dat er met het broekje gesold is.

Een agent zou het zelfs over zijn hoofd hebben getrokken. Andere leden van het Tolteam hebben dit ontkend. Wel wordt bevestigd dat het broekje uitgepakt is.

De V's advocaat Moszkowicz had gevraagd om het begeleidingsteam te horen van de infiltrant die De V. in de gevangenis van Maastricht een gedeeltelijke bekentenis heeft ontlokt. Volgens hem heeft de politie gehandeld in strijd met Europees recht. Het hof zegt dat het genoeg weet om zelf een oordeel te vormen.

Het OM maakte woensdag korte metten met twee nieuwe getuigen die zich afgelopen weken hebben gemeld met de mededeling dat ze vlak voor de ramp activiteiten hebben gezien op het terrein van SE Fireworks. Een verklaring bleek onjuist te zijn, de andere verklaring is al ruim twee jaar bekend bij de politie.

Op 12 mei doet het hof uitspraak. Dat zou 13 mei zijn. 'Maar dat lijkt ons niet passend', aldus voorzitter Mannoury. Op 13 mei is het precies drie jaar geleden dat de vuurwerkramp, die 22 levens eiste, zich voltrok.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden