Nieuws

Hof wil vier andere zedenslachtoffers van Jos B. horen in zaak-Nicky Verstappen

Het gerechtshof in Den Bosch wil in de zaak-Nicky Verstappen vier mannen horen die als kind in 1984 en 1985 slachtoffer waren van ontuchtige handelingen door Jos B. De vier, die nu eind 40 zijn, zullen achter gesloten deuren door de raadsheer-commissaris worden gehoord.

Peter de Graaf
Rechtbanktekening van (L-R) advocaat Gerald Roethof, verdachte Jos B., officieren van justitie en de rechters tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak. B. wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky Verstappen.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Rechtbanktekening van (L-R) advocaat Gerald Roethof, verdachte Jos B., officieren van justitie en de rechters tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak. B. wordt verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky Verstappen.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Dat heeft het Hof vrijdag bekendgemaakt. Volgens de rechtbank in Maastricht, die Jos B. afgelopen november veroordeelde tot 12,5 jaar cel, is de verdachte bij het misbruik van Nicky in 1998 op ongeveer dezelfde handelwijze te werk gegaan als bij de ontucht met de vier andere jongens.

Die ‘modus operandi’ – het met de hand dichthouden van de mond, terwijl met de andere hand ontucht wordt gepleegd – wordt nadrukkelijk genoemd in het vonnis en speelt zelfs een rol bij de veroordeling. ‘De rechtbank Limburg heeft die verklaringen over het specifieke handelen van Jos B. gebruikt om de verdachte te veroordelen voor het overlijden van Nicky’, aldus het gerechtshof.

Tijdens de rechtszitting in Maastricht werden de ontuchtzaken, die destijds geseponeerd zijn, ook besproken, hoewel ze geen deel uitmaakten van de zaak-Nicky Verstappen. In 1985 werden twee jongens van 11 en 12 jaar oud in een bos in Wijnandsrade door B. benaderd. Hij zou de jongens één voor één hebben vastgepakt en hun geslachtsdeel hebben betast.

In 1984 kwam B. een 12-jarige jongen in Wijlre tegen, die aan het vliegeren was. De vlieger was in de knoop geraakt en B. hielp bij het ontwarren van de draad. Toen ze samen wegliepen, zei B. tegen de jongen dat hij met hem wilde vrijen. Hij pakte de jongen vast en probeerde diens broek los te maken – dat zou uiteindelijk niet zijn gelukt.

Het gerechtshof in Den Bosch heeft ook het verzoek van de verdediging gehonoreerd om meerdere andere getuigen te horen. Zo worden forensisch arts Bilo, medisch deskundige Karst, DNA-deskundige Kloosterman en patholoog Van Ingen op zitting gehoord over hun bevindingen. In totaal diende advocaat Gerald Roethof afgelopen dinsdag tachtig getuigenverzoeken in – daarvan zijn er veertien toegewezen.

Het Hof verwierp het verweer van de advocaat dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk moet worden verklaard voor de vervolging van B. wegens het bezit van kinderporno. Want de verdachte was voor dat feit niet uitgeleverd door Spanje (waar B. in augustus 2018 was gearresteerd), betoogde Roethof. Het Hof verwerpt dat verweer op grond van een kaderbesluit door het Europese Hof van Justitie.

De volgende (pro forma) zitting staat gepland voor medio juni. De inhoudelijke behandeling van het hoger beroep wordt pas eind dit jaar verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden