Hof wil nader onderzoek dijkdoorbraak Wilnis

De dijkdoorbraak in augustus 2003 in Wilnis is veroorzaakt door extreme droogte, waarmee het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht geen rekening hoefde te houden. Het gerechtshof in Den Haag stelt dinsdag in een tussenarrest dat het voorlopig kiest voor deze conclusie uit het rapport van het hoogheemraadschap en niet voor een rapport van de gemeente De Ronde Venen.

Een luchtfoto van de dijkdoorbraak in Wilnis in 2003, Beeld ANP
Een luchtfoto van de dijkdoorbraak in Wilnis in 2003,Beeld ANP

Wel moet nog worden gecontroleerd of berekeningen uit het rapport van het hoogheemraadschap juist zijn.
Het hof buigt zich over de aansprakelijkheid van de schade van de dijkdoorbraak. De gemeente De Ronde Venen stapte naar de rechter, omdat het hoogheemraadschap de dijk zou hebben verwaarloosd.

Volgens de gemeente had het hoogheemraadschap de dijk slecht onderhouden en was van extreme droogte geen sprake. Honderden bewoners van Wilnis moesten hun huizen verlaten toen de ringdijk verschoof en het water de woonwijk inliep. De doorbraak werd vervolgens onderwerp van een jarenlange juridische strijd.

De rechter gaf het waterschap gelijk. Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde in 2009 dat het waterschap als eigenaar van de dijk altijd verantwoordelijk was voor de schade. Maar de Hoge Raad vernietigde die uitspraak en vond dat het gerechtshof in Den Haag opnieuw naar de zaak moest kijken.

Het gerechtshof in Den Haag kiest nu voorlopig het rapport van het hoogheemraadschap als uitgangspunt, omdat dit is gebaseerd op veld- en laboratoriumonderzoek. De onpartijdigheid is gecontroleerd door een externe deskundige en het rapport werd al eens gebruikt door een onafhankelijke evaluatiecommissie. Dat gaat niet op voor de rapporten van de gemeente.

Naast de herberekeningen wil het hof nog een getuige horen die volgens De Ronde Venen kan verklaren over waarnemingen die ter plaatse zijn gedaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden