Hof wijst referendum Venezuela af

Het Hooggerechtshof in Venezuela heeft woensdag opdracht gegeven het door de oppositie aangevraagde referendum over het bewind van president Hugo Chávez uit te stellen....

De volksraadpleging stond gepland voor 2 februari. De uitslag zou niet bindend zijn. maar wel een grote rol spelen in het verzet tegen Chávez.

Het Hof heeft de Nationale Verkiezingsraad opdracht gegeven de voorbereidingen voor het referendum te staken. Het uitstel geldt tot het Hof een definitief oordeel velt over de vraag of het referendum wel in overeenstemming is met de grondwet. De regering-Chávez had de zaak bij het Hof aanhanging gemaakt.

De uitspraak kwam een dag nadat de Amerikaanse Nobelprijswinnaar Jimmy Carter de Venezolaanse regering en oppositie twee voorstellen had voorgelegd om een einde aan de crisis te bewerkstelligen. In beide mogen de Venezolanen zich juist in een referendum uitspreken. Blijkt dat zij in meerderheid van hun omstreden president af willen, dan komen er snel verkiezingen waarin president Hugo Chávez ook kandidaat mag zijn.

Hoewel beide partijen zich behoedzaam hebben uitgelaten over Carters voorstellen, worden de plannen wel gezien als een kans op een doorbraak. Temeer daar de internationale druk op Chávez is opgevoerd. De Veiligheidsraad sprak deze week over Venezuela en morgen komen in Washington diplomaten van zes landen (Verenigde Staten, Brazilië, Spanje, Portugal, Chili en Mexico) bijeen om te kijken hoe regering en oppositie aan te zetten tot een akkoord.

Onder leiding van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) voeren vertegenwoordigers van de oppositie en de regering sinds november in een hotel in Caracas vruchteloos overleg. 'Beide partijen beschouwen zichzelf als helden', zegt een ontmoedigde vertegenwoordiger van de OAS. Chávez had rasbemiddelaar Carter vorig jaar al gevraagd te bemiddelen.

Carters eerste voorstel behelst een referendum voor eind augustus over het al dan niet aanblijven van de president. Wordt hij weggestemd dan volgen onmiddellijk vervroegde verkiezingen.

Het andere is een grondwetswijziging om de termijn van de president (en parlementariërs) in te korten tot vier jaar. Daarover moet parlement en volk zich uitspreken. Komt het zover dan wordt Chávez, die in 1998 aantrad, nog dit jaar demissionair en zullen er drie maanden later nieuwe verkiezingen worden gehouden. Carter vraagt de oppositie in ruil de staking te beëindigen en Chávez moet de vijftienhonderd werknemers die hij bij de staatsoliemaatschappij heeft ontslagen weer in dienst nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden