Hof weert media bij zaak grensrechter

UTRECHT - De media mogen niet aanwezig zijn bij de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep van de zaak over de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Dit heeft het gerechtshof van Leeuwarden maandag bepaald in een tussenarrest.


Niet alleen het belang van de privacy van de minderjarige verdachten heeft meegespeeld in deze beslissing. Het hof hoopt dat de afzonderlijke verdachten openlijker over elkaars aandeel in het geweld durven te verklaren, als anderen daarvan geen kennis kunnen nemen.


Bij de behandeling van de zaak in eerste aanleg mocht de pers meekijken via een videoscherm. De rechtbank vond het belangrijk dat de media verslag konden doen, vanwege de maatschappelijke impact die de dood van de Almeerse grensrechter heeft gehad. Hij stierf op 3 december vorig jaar, een dag nadat hij door een aantal voetballers van de Amsterdamse club Nieuw Sloten onder meer tegen zijn hoofd was geschopt. De rechtbank veroordeelde in juni zes minderjarige verdachten voor het medeplegen van doodslag tot jeugddetentie tot 2 jaar. Een 51-jarige man kreeg zes jaar cel.


Bij het hof krijgen nabestaanden van het slachtoffer wel toegang om de zaak te volgen. Maar de journalisten mogen alleen aanwezig zijn bij het requisitoir van de advocaat-generaal. Onzeker is of zij ook de pleidooien van de advocaten mogen volgen.


Ook anders in het hoger beroep: de rechtbank behandelde de zaken van alle verdachten gelijktijdig, het hof gaat de zeven zaken afzonderlijk bekijken. Strafpleiters mogen alleen aanwezig zijn bij de behandeling van de zaak van hun eigen cliënt.


De advocaten hadden gevraagd om de pers te weren, om een volgend 'mediacircus' te voorkomen. Toch is strafpleiter Margje van Weerden niet blij met deze, wat zij noemt, 'gekke constructie'. 'Als de pers alleen het requisitoir mag horen, ontstaat er een eenzijdig beeld', zegt de advocate van Mohamed K. Zij wil bovendien graag horen wat er in de zaken van de medeverdachten wordt gezegd.


Wel kan de beslotenheid volgens Van Weerden bijdragen aan de waarheidsvinding. 'Deze jongens vinden het moeilijk om te verklaren over hun teamgenoten, als die en ook hun ouders in de zaal zitten.'


Het hof wees verder bijna alle onderzoeksverzoeken van de advocaten af, waaronder een genetisch onderzoek naar mogelijke erfelijke ziektes van de grensrechter. Van Weerden: 'Dat stemt weinig hoopvol. Je zou toch denken dat het hof alle mogelijkheden zou benutten om duidelijkheid te krijgen in deze gevoelige zaak.' De zittingen vinden waarschijnlijk aan het eind van het jaar plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden