Hof VS handhaaft dodelijke injectie voor gevangenen

Een hoogst omstreden verdovingsmiddel dat wordt gebruikt bij het terechtstellen van Amerikaanse terdoodveroordeelden blijft toegestaan. Dat heeft het Hooggerechtshof maandag bepaald. Het is een tegenvaller voor tegenstanders van executies.

Redactie
Clayton Lockett. Beeld reuters
Clayton Lockett.Beeld reuters

Nieuw was wel dat twee rechters voor het eerst de grondwettelijkheid van de doodstraf zelf ter discussie stelden. Wat hen betreft is de tijd gekomen dat het Hof zich hierover uitspreekt.

De stemming over het verdovingsmiddel midazolam was vijf tegen vier. De meer conservatieve rechters wonnen het pleit. Ze achten niet bewezen dat het middel niet goed werkt, ook al is het bij een paar executies gruwelijk misgegaan.

Dat was vorig jaar in Ohio, Oklahoma en Arizona. Een veelgebruikte methode is dat terdoodveroordeelden eerst een verdovingsmiddel krijgen toegediend. Dat moet hen in een diepe coma-achtige slaap brengen voor de middelen worden geïnjecteerd die het lichaam doen verlammen en het hart doen stoppen. Bij de mislukte executies leek het erop dat midazolam de gevangenen onvoldoende verdoofde. Ze hapten naar adem en de executies duurden langer dan normaal.

Discussie doodstraf VS

Amerika kent nog steeds de doodstraf, als een van de weinige landen in de beschaafde wereld. Hoewel er nu geen verbod komt op omstreden methoden zoals het toedienen van injecties, lijkt de doodstraf toch haar langste tijd te hebben gehad.

Langzame, pijnlijke dood

Clayton Lockett in Oklahoma leek zich zelfs te willen losrukken van de brancard. Volgens ooggetuigen stierf hij een langzame, pijnlijke dood. Zijn terechtstelling was voor andere terdoodveroordeelden reden het Hooggerechtshof te vragen midazolam te verbieden. De meerderheid van de rechters heeft dat verzoek nu afgewezen.

Volgens hen kan midazolam gewoon worden gebruikt zonder het grondwettelijk verbod op 'wrede en ongebruikelijke' straffen te schenden. Zij noemen het verweer dat het middel niet goed werkt 'speculatief'.

Rechter Sonia Sotomayor reageerde fel. 'Onder de nieuwe uitspraak van het Hof, doet het er niet toe of de staat midazolam gebruikt, of terdoodveroordeelden radbraakt en vierendeelt, langzaam doodmartelt, of op de brandstapel zet'. Rechter Stephen Breyer viel haar bij. Hij vindt het hoog tijd dat het Hooggerechtshof zich buigt of de doodstraf zelf in overeenstemming is met de grondwet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden