Hof VS beperkt macht Israëlische lobby

De AIPAC, de machtige pro-Israëlische lobby in de Verenigde Staten, zal zich voortaan moeten houden aan federale regels inzake campagnebijdragen aan Amerikaanse politici....

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM

De uitspraak is een overwinning van tegenstanders van het American-Israel Public Affairs Committee, in de wandeling wel als 'joodse lobby' aangemerkt. Sommigen zien in de beschikking zelfs 'het begin van het einde van de wurggreep van de Israëlische lobby op de Amerikaanse Midden-Oostenpolitiek', zoals een criticus van AIPAC het formuleerde.

Zes van deze critici hadden bij het Hof van Beroep bezwaar aangetekend tegen het besluit van de federale kiescommissie (FEC) om de pro-Israëlische lobby niet als een politieke organisatie te behandelen. AIPAC was zodoende bij machte ongecontroleerd financiële steun te verlenen aan campagnes van Amerikaanse Congresleden in ruil voor een pro-Israëlische houding.

De tien rechters van het Hof van Beroep besloten met acht tegen twee stemmen de federale wetgeving van toepassing te verklaren op AIPAC. Deze bindt contributies aan een maximum van duizend dollar per kandidaat. De wet gebiedt AIPAC voorts aan de kiescommissie opening van zaken te geven over zijn financiering van kandidaten. De federale kiescommissie kan in hoger beroep gaan bij het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden