Hof VS bekijkt rechtspositie van Taliban-verdachte

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een nieuwe stap gezet in zijn bemoeienis met het beleid van de regering-Bush in zaken van terrorisme....

Al langer dan een jaar trekt de zaak van Yaser Esam Hamdi langs Amerikaanse rechtbanken. Het is een juridische strijd tussen organisaties voor burgerrechten en de regering. Inzet is de vraag of de regering de bevoegdheid heeft een van terrorisme verdachte Amerikaan zonder rechtsbijstand en zonder vorm van proces gevangen te houden.

De in Louisiana geboren Hamdi werd in november 2001 in Afghanistan door Amerikaanse troepen gearresteerd. De regering beschouwt hem als een 'vijandige strijder' en meent dat hij als zodanig buiten de rechten valt die normaal gelden voor een verdachte.

Al eerder besloot het hof dat het zich zal buigen over het lot van de 660 gevangenen op de basis Guantánamo Bay. Ook deze Talibanstrijders worden geïsoleerd gehouden, al circuleerden er vorige maand berichten dat de Amerikaanse regering 140 van hen zou willen heenzenden.

Turkije schaft ook

doodstraf in oorlog af

Van onze buitenlandredactie

AMSTERDAM

Turkije heeft de doodstraf in oorlogstijd afgeschaft. Ankara heeft vrijdag het protocol van de Europese Conventie van de Rechten van de Mens getekend waarin een dergelijk verbod is opgenomen.

'Dit is zeer goed nieuws voor de mensenrechten in Turkije', aldus eurocommissaris Verheugen, die is belast met de uitbreiding van de Europese Unie.

De doodstraf in vredestijd was in Turkije al eerder afgeschaft, waardoor de Koerdische leider Abdullah Öcalan aan de strop is ontkomen. Overigens werd de doodstraf er sinds 1984 niet meer voltrokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden