Hof: voormalig topambtenaar Demmink niet schuldig aan verkrachting

De verkrachtingen waarvan Joris Demmink wordt beschuldigd, zijn nooit gebeurd. Daarvan zijn de twee onderzoeksofficieren overtuigd. Met het sepot in deze zaak komt een einde aan tien jaar karaktermoord op de voormalige secretaris-generaal.

Elsbeth Stoker en Wil Thijssen
Joris Demmink in het beklaagdenbankje in november 2014. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Joris Demmink in het beklaagdenbankje in november 2014.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Demmink is 'verheugd' over de 'kristalheldere'uitspraak van het hof, dat vrijdag oordeelde dat hij de verkrachting van twee Turkse jongens niet kan hebben gepleegd. 'Maar hij betreurt ook dat alle aantijgingen de afgelopen tien jaar zijn leven hebben bepaald', zegt Demminks advocaat Jan Leliveld.

Joris Demmink (69) werd in 2007 beschuldigd van de verkrachting in Turkije van twee Turkse jongens van 12 en 14 jaar. De aanklacht was namens hen ingediend door Hüseyin Baybasin, die in 2002 in Nederland tot levenslang was veroordeeld wegens moord en drugshandel. In 2010 diende Baybasins advocaat Adèle van der Plas, namens een van de jongens opnieuw een aanklacht in - de ander weigerde eraan mee te werken.

Oriënterende onderzoeken door het Openbaar Ministerie (OM) leidden tot niets. In 2014 gelastte het gerechtshof een strafrechtelijk onderzoek, nadat advocaat Van der Plas daar met een Artikel 12-procedure op had aangedrongen.

De resultaten van dat onderzoek, 'Tamarix', dat drie jaar duurde, werden gisteren bekendgemaakt. Joris Demmink heeft niks met die verkrachtingen te maken, zeggen de twee officieren van justitie die het onderzoek uitvoerden. Sterker: 'Ik ben ervan overtuigd dat de delicten zoals beschreven in de aangiftes, nooit zijn gebeurd', zegt officier Ronald Steen.

Huis doorzocht

'Wij hebben Demminks huis behoorlijk opgeruimd', schetste Steens collega Daphne van der Zwan ter toelichting op het onderzoek. 'We hebben in de periode waarin de verkrachtingen moeten hebben plaatsgevonden - daarover zijn de aangiftes erg vaag - Demminks complete administratie doorgeploegd. Agenda's, bankafschriften, geldopnames, reisdocumenten, notulen van vergaderingen, concertbezoeken, - je kunt het zo gek niet bedenken of wij hebben het nagetrokken.'

Hun conclusie: van bijna alle dagen in de te onderzoeken periode (tussen 1995 en 1997) kan Demminks administratie of die van zijn collega's of andere relevante instituties, aantonen dat Demmink in die periode niet in Turkije kan zijn geweest. De officieren en de Rijksrecherche deden handschrift-, inkt en typ-exx-onderzoek om te controleren of er niets was vervalst, maar 'dat leverde geen enkele aanwijzing op dat hij iets met de beschuldigingen heeft te maken'.

Gouverneur uit Istanbul

De officieren hadden graag getuigen in Turkije gehoord, maar tot hun grote frustratie weigerde Turkije daar aan mee te werken en werd het rechtshulpverzoek tot vier maal toe afgewezen. 'Maar dat onderzoek had geen andere conclusie kunnen opleveren dan wat uit al Demminks administratie al blijkt', aldus Van der Zwan.

Van een document dat circuleert op het internet, van een gouverneur uit Istanbul, dat zou aantonen dat Demmink wel degelijk in omstreden periode in Turkije is geweest, staat voor de onderzoekers vast dat het vals is. 'Wij hebben zelfs niet kunnen vaststellen dat die gouverneur echt bestaat.' Het document was door de veroordeelde Baybasin ingebracht als bewijs tegen Demmink.

Sinds vrijdag is de oud-topambtenaar geen verdachte meer. Of Demmink zijn tegenstanders aanklaagt voor smaad, kan zijn advocaat niet zeggen. 'Ik weet wel dat hij deze periode graag wil afsluiten.'

Lees verder

Hoe een anonieme topambtenaar in het volle licht kwam te staan
Na jaren van verdachtmakingen over misbruik van jongens slaat oud-top­ambte­naar Joris Demmink in november 2014 terug in de rechtszaak die hij aanspande tegen het AD. Hoe is het zo ver gekomen? Een reconstructie met nachtelijke bezoeken en een porno-acteur op de sofa.

Profiel Joris Demmink: 'Hij verstaat de levenskunst. Die valt niet om'
In maart 2014 komt de zaak-Demmink voor het eerst in het openbaar aan de orde in de rechtszaal, terwijl geruchten over pedofilie al rondgaan sinds de late jaren tachtig. Wie is de man die een vrijwel vlekkeloze carrière had als topambtenaar?

Complotdenker Micha Kat schreef veel over Joris Demmink. Volgens hem speelde hij bijvoorbeeld een duistere rol in de zaak-Vaatstra. Maarten Reijnders schreef een boek over complotdenkers als Kat, lees de recensie hier.

Joris Demmink had maar één woord nodig om de hele zaak mee af te doen: nee. Lees hier het verslag over het getuigenverhoor dat vorig jaar in de zaak Demmink plaatsvond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden