Hof veroordeelt moordenaar Anne Faber ook in hoger beroep tot 28 jaar en tbs

Het gerechtshof in Arnhem heeft Michael P. vrijdag opnieuw 28 jaar cel plus tbs opgelegd voor het verkrachten en doden van Anne Faber. De straf is gelijk aan de straf die de rechtbank in Utrecht hem vorig jaar oplegde.

Een rechtbanktekening van Michael P. in het gerechtshof in Arnhem tijdens het hoger beroep in de strafzaak tegen hem over de dood, verkrachting en ontvoering van Anne Faber.Beeld ANP

Net als de rechter in Utrecht juli vorig jaar oordeelt het hof dat moord niet is bewezen. Ook het hof veroordeelt  P. voor verkrachting en gekwalificeerde doodslag: dat hij haar heeft gedood om de verkrachting te verhullen. 

Niet bewezen is dat P. Anne Faber heeft gedood met een vooropgezet plan. Ook al is het duidelijk dat zijn verklaringen niet kloppen, er is onvoldoende bewijs dat P. naar buiten is gegaan met het plan om iemand te vermoorden, vindt het hof. P. is blijven volhouden in zijn verklaringen dat hij per toeval tegen Anne Faber was aangebotst in het bos en haar in paniek impulsief heeft gedood, nadat hij haar had verkracht.

Dat is een tegenslag voor de aanklagers. Bij het formuleren van zijn eis vond de advocaat-generaal wel dat er voldoende bewijs is  dat P. Anne Faber met voorbedachten rade om het leven heeft gebracht. Onder meer omdat de telefoon van P. uitstond die avond van 29 september 2017. P.  had bovendien een mes en tiewraps bij zich, en heeft meteen de telefoon van Anne vernield, aldus de advocaat-generaal.

Minderjarigen

Anne Faber verdween op 29 september 2017 na een fietstocht. Het lichaam van de 25-jarige student werd na een vermissing van bijna twee weken in Zeewolde gevonden, op 12 oktober. De dader, Michael P., verbleef ten tijde van haar vermissing in een kliniek in Den Dolder voor een dubbele verkrachting van twee minderjarigen in 2010. Omdat hij aan het einde van zijn straf zat, mocht hij onder voorwaarden naar buiten. In die tijd doodde hij Faber.

 P. was in hoger beroep gegaan, omdat hij vond dat die straf te hoog was. Het feit dat hij hardhandig is gearresteerd, rechtvaardigt strafvermindering, vindt P. Hij brak daarbij zijn schouder.

Het hof erkent dat de arrestatie niet geheel volgens de regels is verlopen. Maar het is volgens de voorzitter van het hof geen reden tot strafvermindering. De advocaat-generaal had eerder betoogd dat wat P. is overkomen bij de arrestatie  ‘in het niet valt bij wat Anne Faber is overkomen. Deze verdachte heeft onpeilbaar leed veroorzaakt. Wat voor straf hij ook krijgt opgelegd, de nabestaanden krijgen er hun geliefde Anne niet mee terug.’ Ook de grote media-aandacht die de zaak heeft gegenereerd, leidt niet tot een lagere straf.

Gevoel van gerechtigheid

Voor de duur van de detentie maakt het vermoedelijk niet uit of moord bewezen zou worden; de tbs-maatregel kan zo lang worden verlengd als de behandelaren nodig vinden. De kans dat P. nog op vrije voeten zal komen, is klein. Maar het maakt wel uit voor het gevoel van gerechtigheid voor de familie. De rechter in Utrecht veroordeelde P.  juli vorig jaar tot 28 jaar cel en tbs voor verkrachting en gekwalificeerde doodslag: dat hij haar zou hebben gedood om de verkrachting te verhullen. En ook in hoger beroep wordt moord niet bewezen geacht, ondanks de aanwijzingen die er daarvoor zijn.

Dat P. geen volledige openheid heeft gegeven, is voor de nabestaanden heel onbevredigend. Volgens de familie van Anne Faber is het overduidelijk dat zij met voorbedachten rade om het leven is gebracht. Volgens hun advocaat Ruth Jager is het verhaal van P. totaal ongeloofwaardig en vol met tegenstrijdigheden. 

Het is een zaak die tot veel commotie heeft geleid, en tot gevoelens van onveiligheid. In maart van dit jaar verschenen vernietigende rapporten van onder meer de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Conclusie: de kliniek heeft gefaald de maatschappij te beschermen tegen dergelijke gevaarlijke patiënten.

 De straf die hem wordt opgelegd, beschouwt P. als uitzichtloos lang, zei hij tijdens de zitting in hoger beroep op 28 mei. Als die in stand blijft, zal hij zelfmoord plegen, kondigt hij aan. 

Meer lezen over de moord op Anne Faber 


Geïrriteerde Michael P. vraagt om strafvermindering 

Michael P., die Anne Faber verkrachtte en doodde, is in hoger beroep gegaan omdat hij de levenslange gevangenisstraf te hoog vindt. Hij zegt dat hij ‘niet bewust’ handelde toen hij haar doodstak. 

Bewonersavond in Den Dolder: ‘Wie lopen er allemaal rond in ons dorp?’
Kan minister Sander Dekker de zorgen wegnemen die de burgers van Den Dolder hebben over de forensische kliniek waar de moordenaar van Anne Faber werd behandeld? Nee, de kliniek gaat niet versneld dicht, zegt Dekker tijdens een bewonersbijeenkomst. Maar een ‘herhaling van september 2017 zal niet meer voorkomen’.

Onderzoeksraad: veiligheid samenleving was ondergeschikt aan vrijheid Michael P.
De overheid is tekortgeschoten bij het detentieverloop van Michael P. Er was onvoldoende zicht op de risico’s, procedures werden niet goed gevolgd en cruciale informatie werd niet volledig gedeeld.

Wim Faber deed eigen onderzoek naar de moord op zijn dochter: ‘Ik zoek de pijn op die Anne heeft ervaren’
In dit interview praat Wim Faber voor het eerst over zijn zoektocht, over de verwoesting en over de raadsheer die hij – naast de dader – verantwoordelijk houdt voor de dood van zijn dochter.

Open brief van vader Wim Faber aan rechtbank: Anne is dood door het falen van de rechtsgang
Wim Faber, de vader van de in september 2017 vermoorde Anne Faber, vindt dat zijn dochters dood het gevolg is van het ‘falen van de rechtsgang’. In een open brief roept hij de toenmalige voorzitter van het gerechtshof, Rinus Otte, ter verantwoording.

President hof verwerpt kritiek van vader Anne Faber op rechter
De president van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden neemt het in een verklaring op voor de bekritiseerde rechter Rinus Otte. Daarmee reageert de president op de open brief van Wim Faber.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden