Hof veroordeelt Lucia de B. tot levenslang én tbs

Het gerechtshof in Den Haag heeft Lucia de B. vrijdagmiddag veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf en dwangverpleging in een tbs-kliniek. De Haagse verpleegkundige is schuldig bevonden aan zeven moorden en drie pogingen daartoe op ziekenhuispatiënten....

Haar misdrijven worden 'gekenmerkt door een in Nederland tot nu toe voor schier onmogelijk gehouden omvang en uitzonderlijke ernst', aldus het hof. Daarom kan alleen levenslang 'leiden tot adequate vergelding'.

Het is buitengewoon uitzonderlijk dat het hof ook tbs oplegt omdat levenslang daadwerkelijk levenslang betekent, tenzij gratie wordt verleend. 'Ik heb de combinatie van tbs en levenslang niet eerder gezien', aldus Henk Klein Breteler, persraadsheer van het hof. 'Maar deze mevrouw is zo gestoord. Het is een extra slot op de deur voor het geval dat er ooit een minister van Justitie komt die haar gratie wil verlenen. Dan wil het hof de garantie hebben dat zij is behandeld.'

Het Pieter Baan Centrum (PBC) had Lucia de B. volledig toerekeningsvatbaar verklaard. Volgens het hof zijn de gedragsdeskundigen 'er niet in geslaagd om diepgaand' tot haar door te dringen, omdat De B. altijd is blijven ontkennen.

Vorig jaar veroordeelde de rechtbank De B. tot levenslang wegens vier moorden en drie pogingen. Voor de moord op een zes maanden oude baby en een zes jaar oude jongen was het toxicologisch bewijs doorslaggevend. Zo acht het hof bewezen dat De B. baby Amber een dodelijke injectie heeft toegediend.

Voor de overige zes moorden en twee pogingen daartoe maakte het hof gebruik van het zogeheten 'schakelbewijs'.

Het bewijs bij de moord op Amber en de poging tot moord op Ahmad heeft de geloofwaardigheid van het bewijs van de andere misdrijven versterkt. Het overlijden of de reanimatie was telkens 'plotseling en onverwacht en medisch onverklaarbaar'. En iedere keer had De B. dienst. Bovendien was haar uitleg over haar handelen volgens het hof 'buitengewoon suspect'.

De berekeningen van statisticus Elffers, die uitsloot dat er tijdens de diensten van De B. toevallig zoveel incidenten waren, heeft het hof niet als bewijs gebruikt. De rechtbank had het rekenwerk wel als ondersteunend bewijs mee laten wegen.

Het hof acht wel van belang dat de incidenten in het Juliana Kinderziekenhuis op gewone verpleegafdelingen en in betrekkelijk korte tijd plaatsvonden.

Het hof hecht ook waarde aan het dagboek van De B. Daarin schreef zij over haar 'compulsie'. Tijdens de zittingen verklaarde de verpleegkundige dat zij hiermee het leggen van tarotkaarten bedoelde. Het hof meent echter dat de verdachte doelde op het toegegeven aan haar 'vreemde dwangmatige drang' patiënten te vermoorden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden