Hof vernietigt doodvonnis van Egyptische oud-president Morsi

Het hof van cassatie in Caïro heeft dinsdag het doodvonnis van de Egyptische oud-president Mohamed Morsi vernietigd. Het proces tegen de voormalige leider van de Moslimbroederschap moet over, oordeelt het hof. Morsi werd na zijn afzetting in 2013 berecht wegens het aanzetten tot moord, spionage en geweld. In 2015 kreeg hij de doodstraf in een van deze zaken.

Redactie
Morsi tijdens een van zijn rechtszaken. Beeld Reuters
Morsi tijdens een van zijn rechtszaken.Beeld Reuters

Dankzij het besluit van de rechters hoeft de oud-president niet meer te vrezen voor executie. Morsi kreeg deze straf opgelegd vanwege een grote gevangenisuitbraak in 2011, die hij mogelijk zou hebben gemaakt.

De uitspraak komt een maand nadat hetzelfde hof een ander vonnis tegen Morsi juist overeind hield. De ex-president kreeg vorig jaar een celstraf van twintig jaar opgelegd voor het fatale geweld dat hij inzette tegen demonstranten in 2012. Morsi, die in 2013 werd afgezet door het leger, was tevergeefs in beroep gegaan tegen dit vonnis.

Morsi vecht ook nog twee andere veroordelingen aan. In de ene zaak kreeg hij levenslang wegens spionage voor de Palestijnse groep Hamas, in de andere zaak de doodstraf. Dat laatste proces moet nu dus over worden gedaan. Internationaal werd veel kritiek geuit op de oplegging van de doodstraf. De groot-moefti, de hoogste religieuze leider in Egypte, blokkeerde de doodstraf. Een rechtbank handhaafde niet lang daarna het vonnis.

Als lid van de Moslimbroederschap werd Morsi in 2012 de eerste democratisch gekozen president van Egypte. Een jaar eerder was Hosni Moebarak uit het zadel gewipt na grote protesten, die de aanzet vormden voor de zogenoemde Arabische Lente. Morsi wilde als president een nieuwe grondwet invoeren waarin de invloed van de Moslimbroeders duidelijk te lezen was.

Bankroet

Om het land af te wenden van een bankroet, presenteerde Egypte donderdag onverwachte noodmaatregelen. De koers van de Egyptische pond is losgelaten en president Al Sisi belooft het investeringsklimaat te verbeteren. (+)

Doodstraffen

Ook gaf hij zichzelf vrijwel onbeperkte bevoegdheden 'om de revolutie te beschermen'. Daarmee lokt 'de nieuwe farao', zoals hij werd genoemd, grote protesten uit. Na aanhoudende massaprotesten greep het leger een jaar na zijn aantreden in en zette Morsi af. Toenmalig legerchef Abdel-Fattah al-Sisi greep de macht; in 2014 werd hij gekozen tot president.

Sindsdien is al-Sisi bezig de Moslimbroederschap, een beweging met veel aanhangers in Egypte, te beteugelen. In de weken na de staatsgreep van al-Sisi werden meer dan 1.400 aanhangers van de Moslimbroederschap gedood en tienduizenden opgepakt.

Egyptische rechtbanken hebben honderden doodstraffen uitgesproken tegen Morsi-aanhangers, al werd tot dusver slechts één doodvonnis uitgevoerd. Aanhangers van de Moslimbroederschap bestempelden de veroordelingen destijds als 'militaire bevelen', Amnesty International sprak van een 'aanfluiting van justitie'.

Arrestantenbus

Eén film, één verhaal, één bus. De Egyptische filmmaker Mohamed Diab vertelt in Clash het verhaal van de Arabische Lente vanuit een arrestantenbus. Lees het interview met Diab van Berend Jan Bockting. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden