Hof verlaagt taakstraffen en boetes in Clickfonds-beursfraudezaak

Het Amsterdamse gerechtshof heeft vrijdag elf veroordelingen in de Clickfonds-beursfraudezaak gehandhaafd. Wel verlaagde het Hof in bijna alle gevallen de eerder door de rechtbank opgelegde straffen en boetes, mede vanwege slordig onderzoek door het Openbaar Ministerie (OM)....

Van onze verslaggevers

Het Hof deed vrijdag uitspraak in hoger beroep in de zaken tegen de oud-directeuren van effectenhuis Leemhuis & Van Loon, de effectenhandelaren Eddy Swaab, Paul A. en Ronald P., oud-bankdirecteur Gregor de K., oud-pensioenfondsdirecteur Harry van de K. en belastingadviseur Jan M.

Alle eerder opgelegde straffen zette het Hof om in dienstverlening of voorwaardelijke gevangenisstraf, alle boetes gingen omlaag op één na: Swaab moet geen 225 duizend euro betalen, maar twee miljoen.

Verder bevat het Hof-arrest veel kritiek op het OM. In de zaak tegen De K. noemt het Hof het 'onduidelijk' waarom het Openbaar Ministerie hem wel, en diens voormalige mededirecteur Hans P. niet voor dezelfde feiten strafrechtelijk heeft vervolgd. In de zaak tegen Van de K. heeft het OM de termijn overschreden waarbinnen een strafzaak redelijkerwijs moet worden afgehandeld, reden voor het Hof om de straf voor deze verdachte te verlagen.

Ook in de zaak tegen P. besloot het Hof tot strafverlaging, omdat justitie tegenover hem 'onzorgvuldig' heeft gehandeld. Tenslotte is Swaab door justitie in een rechtshulpverzoek aan Zwitserland in verband gebracht met drugssmokkel, terwijl daarvoor 'geen enkel feitelijk aanknopingspunt' bestond.

Met dat rechtshulpverzoek heeft justitie de Zwitsers bewust misleid, zo oordeelde het Hof eerder dit jaar. Het verklaarde het OM toen niet-ontvankelijk in een zaak tegen drie andere Clickfonds-verdachten, die daardoor vrijuit gingen. Het Hof moet nu alleen nog oordelen in de twee zaken tegen voormalig beurstopper Adri Strating en de Nederlands-Zwitserse vermogensbeheerder Dirk de Groot, die dit najaar voorkomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden