Hof verlaagt straffen voor ex-agenten

Het gerechtshof in Den Haag heeft dinsdag de vonnissen vernietigd van twee ex-agenten die in 2012 werden veroordeeld voor het ontvoeren en bedreigen met het dienstwapen van een Poolse zwerver. De straffen van de agenten zijn fors verlaagd.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER WIL THIJSSEN

AMSTERDAM - Het hof oordeelt dat 'aannemelijk is' dat het uitzetten van de zwerver over de districtsgrens van Berkel, wat door de rechtbank als ontvoering is gekwalificeerd, een gangbare praktijk was op het betreffende politiebureau.

Ook stelt het gerechtshof dat indertijd niet duidelijk was hoe politieagenten het probleem van een overlast gevende zwerver wel hadden moeten oplossen.

De veroordeelde agenten, hoofdagent Jurian W. en aspirant-agent Jan D., zijn inmiddels ontslagen. D. zou medepleger zijn van het ontvoeren van de Poolse zwerver, die vervolgens door hoofdagent W. met zijn pistool werd bedreigd. Volgens de rechtbank creeerde W. 'een situatie waarin het leek alsof de zwerver zijn eigen graf moest graven'.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde W. in 2012 tot 6 maanden cel waarvan 3 voorwaardelijk wegens ontvoering, bedreiging en misbruik van zijn machtspositie. Het hof verlaagt zijn straf tot 9 maanden voorwaardelijk.

Aspirant-agent D. kreeg in 2012 een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden en een taakstraf van 240 uur. Zijn voorwaardelijke celstraf vervalt, zijn taakstraf is verlaagd naar 200 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden