Hof verklaart zege Milosevic in Nis ongeldig

Het gerechtshof in Nis heeft zaterdag de overwinning van de socialisten bij de gemeenteraadsverkiezingen in deze Zuid-Servische stad ongeldig verklaard....

AFP, AP, Reuter

BELGRADO

Hoewel stemlijsten aangaven dat de oppositiebeweging Zajedno (Samen) in Nis, Belgrado en vijftien andere belangrijke steden de raadverkiezingen van 17 november hadden gewonnen, verklaarde de kiescommissie de socialisten tot winnaars. In Belgrado, en later ook elders, gingen Serviërs de straat op om hun overwinning op te eisen.

Het hof in de Servische hoofstad weigerde echter onlangs de zege van de socialisten ongeldig te verklaren. In Nis is dat de oppositie dus wel gelukt.

De rechter gaf de kiescommissie tien dagen de tijd om de uitslag te herzien. Volgens de rechter zijn 26 van de 70 zetels ten onrechte aan de socialisten toebedeeld. Daardoor werd de oppositie de meerderheid onthouden.

De plaatselijke oppositieleider Zoran Zivkovic was gisteren nog voorzichtig. 'De uitspraak geeft ons hoop dat er nog enige rechtvaardigheid bestaat in Servië. Maar het blijft afwachten of onze overwinning daadwerkelijk wordt erkend of dat de socialisten weer een truc uithalen. Totdat er duidelijkheid komt blijven we de straat opgaan'.

Zondag besloot een aantal studenten uit Nis, de tweede stad van Servië, een symbolische voettocht van 240 kilometer naar Belgrado te maken om daar mee te protesteren. Zaterdag waren er al zo'n 150 studenten uit Novi Sad (tachtig kilometer ten noorden van Belgrado) te voet naar de hoofdstad getrokken.

Dit weekeinde verzamelden zich weer duizenden aanhangers van de Zajedno en studenten in het centrum van de stad. Volgens de onafhankelijke radiozender B92 bedroeg het aantal betogers zondag, de 28ste dag, zelfs 250 duizend - de grootste menigte tot dusver.

Oppositieleden hadden al de verwachting uitgesproken dat Milosevic Nis, industriestad met grote economische problemen, zou 'opgeven' in ruil voor controle over Belgrado en enkele andere steden.

Maar Zajedno-leider Zoran Djindjic verklaarde gisteren dat er van deals met Milosevic geen sprake is. 'We gaan door met onze protestmarsen totdat al onze overwinningen zijn erkend, wat zijn concessies verder ook mogen zijn'.

De Amerikaanse gezant voor het voormalig Joegoslavië, John Kornblum, had gisteren in Genève een onderhoud met leden van de Servische oppositie, onder wie Vuk Draskovic. Na afloop zei Kornblum dat het tijd wordt dat Milosevic de verkiezingsuitslagen accepteert. 'Wij blijven de democratische processen daar steunen en verwachten hetzelfde van Milosevic als voorwaarde voor verdere verbetering van onze betrekkingen', aldus Kornblum.

Waarnemers waarschuwen voor de ernstigste crisis sinds een jaar op de Balkan. Het Westen heeft Milosevic, die zich heeft bekeerd tot vredesstichter in Bosnië, nog hard nodig. In ruil voor zijn bemiddeling kreeg hij steun toegezegd voor de zieltogende Servische economie. Diplomaten vrezen nu dat dit broze evenwicht wordt verstoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden