Hof verheldert Europese regels afval-export

Het ministerie van Milieubeheer (VROM) krijgt meer greep op in- en doorvoer van gevaarlijk afval naar landen in de Derde Wereld....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Met deze uitspraak van het hof kan VROM beter optreden tegen afvalmakelaars die Duits afval via Nederland doorvoeren naar het Verre Oosten. Tot nu toe was onduidelijk of deze transporten uit Duitsland vallen onder de stringente Europese regels voor export van gevaarlijk afval.

In Nederland zijn twee rechtszaken tegen afvalhandelaren geschorst in afwachting van de beslissing van het Europese Hof. In 1996 werd de handelaar Ivo B. door de Zutphense rechtbank veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 25-duizend gulden.

In hoger beroep had het hof in Arnhem het proces aangehouden. De rechters wilden eerst opheldering over de vraag of het omstreden Duitse afval dat B. naar het Verre Oosten doorvoerde gerekend moet worden tot gevaarlijk afval.

In Rotterdam schorste de rechtbank om dezelfde reden de zaak tegen de afvalmakelaar Gerard H. Volgens het Openbaar Ministerie maken de handelaars zich schuldig aan illegale export.

Het ministerie van VROM wil de transporten van gevaarlijk afval naar de Derde Wereld voorkomen. Het is daarbij afhankelijk van Europese afspraken. De Europese regels zijn de afgelopen jaren weliswaar verscherpt, maar in de praktijk blijkt dat verbod gemakkelijk te kunnen worden ontdoken.

Met de eerste processen tegen de Nederlandse handelaars proberen het Openbaar Ministerie en het ministerie van Milieubeheer helderheid te scheppen over de Europese regels. Beide processen kunnen nu worden voortgezet. De raadsvrouw van beide handelaars, mr E. Bruijninckx, was gisteren nog niet op de hoogte van de uitspraak van het Europese Hof.

Ze houdt een slag om de arm over de interpretatie van de uitspraak. Maar mocht VROM in het gelijk worden gesteld, dan betekent dat volgens haar niet dat haar cliënten kunnen worden gestraft. Dan staat, vindt ze, alleen vast dat de doorgevoerde partijen tot gevaarlijk afval gerekend moeten worden.

Bruijninckx: 'Maar met name voor B. geldt dat hij partijen heeft doorgevoerd in een periode waarin niemand nog precies wist wat de nieuwe Europese regels voorstelden.' Dat hij toen niet op de hoogte was, kan volgens de advocate hem niet met terugwerkende kracht worden verweten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden