Hof tikt Ahold op vingers in Tonar-kwestie

Ahold moet in het stof bijten. Het Amsterdamse gerechtshof heeft het detailhandelsconcern in hoger beroep veroordeeld in de zaak die het Russische bedrijf Tonar Corporatic had aangespannen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Tonar, een projectontwikkelaar waarin enkele Russische banken deelnemen, was samen met Ahold betrokken bij het opzetten van een groothandelscentrum in Moskou. Een jaar geleden beëindige Ahold de samenwerking. Het conflict tussen de voormalige partners draait om de reden waarom dat gebeurde.

Tegenover het Algemeen Dagblad merkte een woordvoerder van Ahold in april vorig jaar op dat aan de alliantie een einde was gekomen omdat Tonar er niet in slaagde een stuk grond aan te bieden waarop het nieuwe groothandelscentrum gebouwd kon worden. Daarnaast wekte Ahold de indruk dat er nog andere conflicten bestonden, zoals een geschil over het inkoopbeleid.

Die woorden komen Ahold duur te staan, nu het hof vrijdag heeft geoordeeld dat de uitlatingen onjuist en onrechtmatig waren. Tonar liep daardoor schade op, aldus het arrest. Ahold had kunnen weten dat andere bedrijven die de rol van het Nederlandse concern hadden willen overnemen, kopschuw zouden worden omdat de uitlating 'het beeld oproept van een onbetrouwbare (contracts)partner'. Het hof heeft Ahold veroordeeld tot een uitgebreide rectificatie in drie landelijke dagbladen, waarin en keer het woord 'onrechtmatig' en drie keer het woord 'onjuist' voorkomt.

Tot het eisenpakket behoorde ook een voorschot op een schadevergoeding. De schade had Tonar op ruim twee miljoen gulden begroot. De rechtbank in Haarlem had die eis in juli vorig jaar afgewezen, maar het hof denkt daar anders over. Dat stelt vast dat Ahold schadeplichtig is voor de kosten die Tonar in de zomermaanden van 1994 heeft gemaakt. Die zouden immers niet gemaakt zijn als de Russen op tijd hadden geweten dat Ahold wilde afhaken.

Voor de schadevergoeding zal Tonar verder moeten procederen in een bodemprocedure, tenzij Ahold bereid is de zaak te schikken. Een woordvoerder wilde vrijdag niets over de kwestie kwijt: 'We hebben kennis genomen van de uitspraak en bestuderen de consequenties.'

Naast Ahold kan ook de staat een schadeclaim verwachten, stelt J. Verwiel, advocaat van Tonar. Het ministerie van Economische Zaken verzuimde Tonar in te lichten over de opzegging en spoorde de Russen zelfs aan door te gaan met de voorbereidingen en het aanleggen van de infrastructuur, stelt Tonar. Over de hoogte van de claim wilde Verwiel nog niets kwijt.

Tonar wil op korte termijn een gesprek met Ahold en vertegenwoordigers van EZ in een poging het project in Moskou alsnog te realiseren. Mochten die gesprekken vruchten afwerpen dan zullen de schadeclaims waarschijnlijk komen te vervallen. 'Het gaat de Russen niet om de schadevergoeding, maar om de realisatie van het project', aldus Verwiel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden