Hof spreekt rechters vrij van meineed in Chipshol-affaire

De oud-rechters Hans Westenberg (67) en Pieter Kalbfleisch (66) zijn donderdag door het gerechtshof in Arnhem op alle fronten vrijgesproken van meineed, het liegen onder ede. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigde de twee rechters daarvan en eiste twee weken geleden in hoger beroep werkstraffen van 240 uur en voorwaardelijke celstraffen van vier en twee maanden tegen de rechters.

Oud-rechter Pieter KalbfleischBeeld ANP

Net als de rechtbank die de rechters ook vrijsprak, vindt het gerechtshof niet bewezen dat de rechters opzettelijk logen over hun vriendschap tijdens de Chipshol-affaire.

Projectontwikkelaar Chipshol van grond bij Schiphol die veel geld verloor door een uitspraak van Westenberg als rechter in Haarlem, gelooft dat de rechters aan vriendjespolitiek deden. Rechter Kalbfleisch was bevriend met Chipshols tegenstander Harry van Andel. Hij zou zijn collega en vriend Westenberg op de Chipsholzaak geschoven hebben, ten gunste van Van Andel. In een procedure die Chipshol daarop over Westenbergs vonnis wilde voeren, ontkenden de rechters hun vriendschap.

Getuigen rond de twee spraken van veel regelmatiger contacten dan de twee privébezoeken waarover de rechters zelf spreken. Maar daar staan de verklaringen van de rechters tegenover, meent het hof. Welke verklaringen er nou kloppen, is zo onvoldoende vast te stellen.

Het OM verweet Westenberg ook nog eens meineed over een telefoontje dat hij destijds zou hebben gepleegd met een advocaat in de Chipsholzaak. Ook van deze aanklacht sprak het hof vrij.

Het OM meent dat er wel degelijk genoeg bewijs was en is teleurgesteld. Het denkt na over cassatie.

Kalbfleisch spreekt van gerechtigheid. 'Het hof heeft immers op basis van een gedegen onderzoek van de zaak geconcludeerd dat van meineed geen sprake is geweest. Hoezeer ik deze rechtsgang als belastend en oneervol heb ervaren, is het goed dat de rechter alle beschuldigingen heeft verworpen.' Kalbfleisch noemt de beschuldigingen van Chipshol 'bijzonder vals en zonder enige grond'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden