Hof oordeelt milder dan rechtbank over seksklanten van 16-jarige 'Kimberley'

Het gerechtshof in Den Bosch heeft woensdag 23 klanten van een minderjarig meisje dat zich in oktober 2014 voordeed als meerderjarige prostituee die seks tegen betaling aanbood in een Valkenburgs hotel, veroordeeld tot taakstraffen en een minimale gevangenisstraf van één dag (en in één geval van twee dagen). Vier andere klanten werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Het hotel waar in 2014 de Valkenburgse zedenzaak zich afspeelde.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Daarmee oordeelt het Hof nog milder over de 'hoerenlopers' dan de rechtbank in Maastricht eerder deed. Het Openbaar Ministerie had maandenlange celstraffen geëist tegen de verdachten. Want alleen een substantiële gevangenisstraf is in de ogen van het OM een passende en afschrikwekkende straf om de seksuele uitbuiting van minderjarige kinderen te voorkomen.

Volgens het OM is dat ook de bedoeling van een aangescherpt wetsartikel, dat zegt dat een kale taakstraf niet voldoet voor dit soort ernstige feiten. Het Hof gaat echter nadrukkelijk niet mee met dat harde standpunt. Volgens het Hof behoort ook een taakstraf in combinatie met een minimale gevangenisstraf 'tot het palet van de wettelijke mogelijkheden'.

Het Hof oordeelde woensdag in zijn vonnissen dat de klanten wel strafbaar zijn. Ze hebben nagelaten om de leeftijd van de prostituee te controleren. Maar ze waren volgens het Hof niet bewust op zoek gegaan naar een minderjarig meisje. Het meisje had zich immers als de 18-jarige 'Kimberley' aangeboden op twee prostitutiewebsites. Bovendien hebben ze het meisje niet gedwongen tot seks - ze bood zichzelf aan, ook al was dat 'onder de geestelijke invloed van haar loverboy'.

Volgens persraadsheer Kees van der Meijde bagatelliseert het Hof met de uitspraken geenszins de ernst van de feiten, zoals onder anderen Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer eerder had gezegd over de al relatief milde straffen die de Maastrichtse rechtbank uitspraak. 'Dit zijn zware taakstraffen', aldus Van der Meijde. De hoogste taakstraf was 240 uur.

Opgetogen

Het OM is teleurgesteld over het vonnis. 'Wij verschillen van mening over de bedoeling van het wetsartikel, dat stelt dat een kale taakstraf in deze niet volstaat', aldus persadvocaat-generaal Gerard Robben. Hij noemt een gevangenisstraf van één dag (meestal gelijk aan het voorarrest) 'een omzeiling' van de wet. 'Het ligt in de lijn der verwachtingen dat we dit gaan voorleggen aan de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege.'

Advocaat Ivo van de Bergh, die 21 van de 27 verdachten bijstaat, reageerde opgetogen over het vonnis: 'Het Hof heeft de juiste kaders geschetst, deze zaken zijn terug waar het hoort: geen celstraf, maar hoogstens een taakstraf.' De uitspraak van het Bossche gerechtshof wordt als richtinggevend gezien in vergelijkbare zedenzaken waarbij minderjarigen zijn betrokken die seks tegen betaling aanbieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden