Hof legt Grieken dwangsom op

Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg heeft dinsdag Griekenland veroordeeld tot een dwangsom wegens het niet nakomen van EU-verplichtingen....

Reuters

Al in 1992 bepaalde het Hof na een klacht uit 1987 dat Griekenland het ongecontroleerd storten van afvalstoffen in de rivier de Kouropitos dichtbij zee moet staken. Het spul is afkomstig van ziekenhuizen, militaire bases en industrieën.

De Europese Commissie had het hof gevraagd de Grieken een dwangsom van 24.600 euro (54.210 gulden) per dag te laten betalen. Volgens de Commissie had Griekenland maatregelen moeten nemen om de afvalstoffen te verwijderen omdat zij een gevaar vormen voor de volksgezondheid en het milieu. Brussel beriep zich op twee richtlijnen uit 1975 en 1979 die Griekenland vanaf 1 januari 1981 had moeten toepassen.

Het Hof vindt dat Griekenland nalatig is geweest met het opstellen van een algemeen programma. Athene heeft slechts kleine deelacties ondernomen.

De Griekse regering vindt de uitspraak 'onprettig', maar belooft te betalen totdat een goed afvalverwerkingssysteem klaar is, aldus regeringswoordvoerder Dimitris Reppas dinsdag. 'We werken koortsachtig aan het nieuwe systeem.' Reppas gaf de schuld aan de autoriteiten op Kreta. Deze zouden niet daadkrachtig genoeg hebben opgetreden. Vanuit debevolking is er verzet tegen de aanleg van twee nieuwe stortplaatsen.

De dwangsom zal volgens Reppas worden betaald met geld voor projecten ter plaatse. 'Het is niet eerlijk alle Griekse belastingbetalers hiervoor te laten boeten.'

'De uitspraak van het hof van een belangrijk signaal aan lidstaten dat zij hun EU-verplichtingen moeten nakomen', zei Europees commissaris voor het milieu Margot Wallstr & lsquor;m.

In Luxemburg lopen nog twee zaken waar dwangsommen aan te pas kunnen komen. Een betreft Frankrijk en nachtarbeid van vrouwen. Bij de tweede zaak staat opnieuw Griekenland in de beklaagdenbank, omdat het land buitenlandse diploma's niet erkent. De commissie hoopt dat deze procedures na de uitspraak sneller worden afgehandeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden