Hof: Israëlische muur moet afgebroken

Het Internationale Gerechtshof in Den Haag veroordeelt de muur die Israël op de Westoever bouwt. Het hof acht de muur strijdig met het internationaal recht....

De vrijwel unaniem vastgestelde uitspraak (veertien van de vijftien rechters) is niet juridisch bindend. Toch zal de opinie van het Internationale Gerechtshof ongetwijfeld een belangrijke rol vervullen in het politieke debat over de kwestie.

Het hof zegt dat alle staten zijn verplicht de situatie af te wijzen en Israël te dwingen zich te voegen naar internationaal recht. De Algemene Vergadering van de VN en de Veiligheidsraad worden opgeroepen na te denken over maatregelen om aan de illegale situatie een eind te maken.

De VN-assemblee had het hof zeven maanden geleden gevraagd om een opinie over de juridische aspecten van de muur (dat woord wordt door het hof gebruikt, niet 'veiligheidshek', zoals Israël het noemt, of 'barrière').

De Palestijnse leider Yasser Arafat sprak gisteren van een 'uitstekende beslissing' en noemde de uitspraak 'een overwinning voor het Palestijnse volk'. Premier Ahmed Qurei repte van een 'historische dag'. Israël heeft de uitspraak verworpen. Volgens Raanan Gissin, woordvoerder van premier Sharon, heeft Israël recht op zelfverdediging tegen terrorisme. 'Deze uitspraak zal belanden in de vuilnisemmer van de geschiedenis', zei Gissin.

Het Witte Huis legde de uitspraak naast zich neer. Woordvoerder Scott McClellan zei dat 'we niet geloven dat dit het juiste forum is om een politieke kwestie op te lossen'. Hij zei dat de Verenigde Staten Israëls recht op zelfverdediging erkennen.

De Europese Unie zei in een reactie dat het hof de opvatting van de EU bevestigt dat de muur illegaal is. De Europese Commissie riep Israël opnieuw op de muur af te breken.

De president van het hof, de Chinese rechter Shi Jiuyong, die het vonnis gedurende twee uur voorlas, zei dat het hof er niet van overtuigd is dat de bouw van de muur het enige middel is voor Israël om zich te beschermen tegen zelfmoordaanvallen.

De bouw schept een 'voldongen feit' en de muur zou blijvend kunnen blijken. De Amerikaanse rechter Thomas Buergenthal was de enige van de vijftien rechters met een afwijkende mening.

Pieter Bekker, een van de advocaten van de Palestijnse delegatie, spreekt van een 'klinkende overwinning'. Volgens hem geeft het hof de Palestijnen op alle punten gelijk. Bekker, die drie jaar bij het hof werkte, heeft 'zelden een uitspraak gezien waarin het hof zozeer volgt wat de klagers beweren'.

Volgens hem zijn de rechters zelfs verder gegaan, door de VN-assemblee en de Veiligheidsraad op te roepen tot actie tegen de 'illegale situatie'. Dit was door niemand gevraagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden