Hof Indonesië bekrachtigt wet tegen blasfemie

Amsterdam Het constitutionele hof van Indonesië heeft dinsdag een controversiële wet bekrachtigd die blasfemie verbiedt. Volgens mensenrechtengroepen vormt de wet een bedreiging voor de vrijheid van godsdienst en voor de rechten van religieuze minderheden....

De uit 1965 stammende wet maakt het mogelijk mensen of groepen te bestraffen die afwijken van de basisprincipes van de zes officieel erkende godsdiensten. Dat zijn naast de islam het katholieke en het protestantse christendom, het boeddhisme, het hindoeïsme en het confucianisme.

De wet was aangevochten door een coalitie van mensenrechtenactivisten en groepen voor burgerrechten, die haar als discriminerend beschouwen. Ze vinden de wet vaag en stellen dat de autoriteiten haar willekeurig kunnen toepassen. Ze vrezen dat de wet zal worden gebruikt tegen religieuze groepen, waarvan fundamentalistische moslims een afkeer hebben.

Het constitutionele hof verwierp de bezwaren. Volgens het hof is de blasfemiewet er om alle religies te vrijwaren van heiligschennis en om de harmonie tussen de geloofsgemeenschappen te garanderen.

Tot nu toe is de wet vooral gebruikt tegen personen die ingingen tegen de hoofdstroom van de islam en tegen de vele traditionele geloofsgemeenschappen die Indonesië kent.

De wet, die celstraffen tot vijf jaar mogelijk maakt, wordt met name gesteund door behoudende moslims, die willen voorkomen dat de deur wordt opgezet voor erkenning van liberale interpretaties van de islam.

‘De wet moet worden gehandhaafd. Als dat niet gebeurt, kunnen de islam en de Koran naar believen worden geïnterpreteerd, en kunnen er nieuwe profeten worden aangewezen en nieuwe religies ontstaan’, zei minister Suryadharma Ali van Religieuze Zaken voordat het hof met zijn vonnis kwam.

Indonesië is het land met de grootste moslimbevolking ter wereld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.