Hof houdt celstraf Egyptische ex-president Morsi overeind

Het Egyptische Hof van Cassatie heeft zaterdag het vonnis voor Mohammed Morsi overeind gehouden. De ex-president kreeg vorig jaar een celstraf van twintig jaar opgelegd voor het fatale geweld dat hij inzette tegen demonstranten in 2012. Het is de eerste definitieve veroordeling van Morsi: in een andere zaak hangt de doodstraf hem boven het hoofd.

Morsi in een cel. Beeld ap
Morsi in een cel.Beeld ap

Morsi, in 2013 afgezet door het Egyptische leger, was in beroep gegaan tegen het vonnis. Het hof verwierp zijn beroep, evenals dat van acht anderen die celstraffen van tien tot twintig jaar hadden gekregen. Morsi vecht ook nog twee andere veroordelingen aan. In de ene zaak kreeg hij levenslang, in de andere zaak de doodstraf.

Als lid van de Moslimbroederschap werd Morsi in 2012 de eerste democratisch gekozen president van Egypte. Een jaar eerder was de dictator Hosni Moebarak uit het zadel gewipt na grote protesten, die de aanzet vormden voor de zogenoemde Arabische Lente. Als president wilde Morsi een nieuwe grondwet invoeren waarin de invloed van de Moslimbroeders duidelijk te lezen was. Ook gaf Morsi zichzelf vrijwel onbeperkte bevoegdheden 'om de revolutie te beschermen'. Daarmee lokt 'de nieuwe farao', zoals hij werd genoemd, grote protesten uit.

Aanfluiting

Lang kon Morsi niet genieten van zijn presidentiële macht. Na aanhoudende massaprotesten greep het Egyptische leger een jaar na zijn aantreden in en zette Morsi af. Toenmalig legerchef Abdel-Fattah al-Sisi greep de macht; in 2014 werd hij gekozen tot president.

Sindsdien is al-Sisi bezig de Moslimbroederschap, een beweging met veel aanhangers in Egypte, te beteugelen. In de weken na de staatsgreep van al-Sisi werden meer dan 1.400 aanhangers van de Moslimbroederschap gedood en tienduizenden opgepakt.

Egyptische rechtbanken hebben honderden doodstraffen uitgesproken tegen Morsi-aanhangers, al werd tot dusver slechts één doodvonnis uitgevoerd. Aanhangers van de Moslimbroederschap bestempelden de veroordelingen destijds als 'militaire bevelen', Amnesty International sprak van een 'aanfluiting van justitie'.

Morsi-aanhangers demonstreren in Caïro. Beeld ap
Morsi-aanhangers demonstreren in Caïro.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden