nieuwsMOLUKSE TREINKAPING

Hof: geluidsbanden bevrijdingsactie Molukse treinkaping niet openbaar

Advocaten van de slachtoffers van de Molukse treinkaping in 1977 bij het Drentse dorp De Punt, mogen de geheime geluidsopnamen van de militaire bevrijdingsactie samen met deskundigen beluisteren. Daarbij mag geen vertegenwoordiger van de Staat aanwezig zijn. Maar voor anderen blijven de banden geheim.

De door een kogelregen doorboorde trein na de kaping door bij de Punt, Glimmen 11 juni 1977. Beeld ANP
De door een kogelregen doorboorde trein na de kaping door bij de Punt, Glimmen 11 juni 1977.Beeld ANP

Dat heeft het gerechtshof Den Haag dinsdag in een tussenvonnis bepaald.

Op 11 juni 1977 maakten mariniers en de luchtmacht met geweld een einde aan de treinkaping door Zuid-Molukkers die toen al drie weken duurde. Bij die bevrijdingsactie, op last van de Staat, kwamen twee gegijzelde passagiers en zes kapers om het leven.

Nabestaanden van twee van de kapers, Max Papilaja en Hansina Uktolseja, houden de Staat aansprakelijk voor hun dood. Deze kapers zouden in de trein onrechtmatig van dichtbij, zonder dat zij waren gewapend, door militairen zijn geëxecuteerd. De Staat ontkent dat.

Opnamen

Bij de bevrijdingsactie zijn geluidsopnamen gemaakt. Eerder oordeelde de rechtbank dat hun advocaten de geluidsbanden mochten afluisteren op het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). Dit moest in aanwezigheid van een medewerker van de Staat.

Ook de nabestaanden willen die opnamen in aanwezigheid van deskundigen kunnen afluisteren, op een ‘neutrale plaats’. Het verzoek van hun advocaten om de geluidsbanden openbaar te maken, is niet toegekend. Wel moeten de advocaten in de gelegenheid worden gesteld op de griffie van het hof, en zonder aanwezigheid van een medewerker van de Staat, samen met deskundigen de geluidsbanden af te luisteren. Daarbij geldt een geheimhoudingsplicht: de Staat wil de banden niet openbaar maken omdat stemmen van militairen mogelijk herkenbaar zijn.

Het proces wordt in maart voortgezet.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat ook nabestaanden de banden mogen beluisteren. Dat is niet correct.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden