Hof: geen basis voor twijfel aan topprestatie Naar

Frank Moll had onvoldoende grond om enkele jaren geleden met grote stelligheid zijn vroegere vriend en bergbeklimmer Ronald Naar ervan te betichten dat hij nooit de top van de Nanga Parbat in Pakistan heeft bedwongen....

Tot dit oordeel kwam donderdag het gerechtshof in Amsterdam. Het hof bevestigt hiermee een eerder vonnis van de rechtbank, die Moll in juni 2003 al dwong zijn beschuldigingen te rectificeren. De klimmer schaadde Naars goede naam en reputatie. Moll ging tegen deze beslissing in beroep.

De Nanga Parbat, gelegen in het Pakistaanse deel van de Himalaya, geldt als één van de lastigste beklimmingen ter wereld. In 1981 leidde Naar een expeditie naar de top (op 8150 meter). Moll ging mee als cameraman, maar haakte op 7550 meter af. Naar en een andere klimmer trokken wel verder, maar uiteindelijk legde Naar de laatste paar honderd meter in zijn eentje af. Harde bewijzen dat hij de top bereikt had, zijn er niet.

Naar maakte geen foto’s en liet niets achter. Wel nam hij een drie jaar eerder door een Oostenrijkse expeditie verloren fotorolletje mee terug. Moll trekt in twijfel of Naar dat op de top heeft gevonden.

Het gerechtshof meent net als de rechtbank dat Naar als klimmer op zijn woord moet worden geloofd. In de jaren tachtig was dat gebruikelijk en er bestonden geen technologische middelen om de exacte positie van klimmers te controleren. Bovendien vindt het hof het vreemd dat Moll pas na ruim twintig jaar naar buiten komt met zijn beschuldigingen. Volgens het hof zijn de feiten nu amper nauwelijks nog te controleren en kunnen de herinneringen van de betrokkenen zijn vervaagd.

Moll noemt het vonnis ‘kortzichtig en slordig’. Hij overweegt een bodemprocedure te beginnen. ‘Er zijn zo veel kleine aanwijzingen dat Naar nooit boven is geweest’, zegt Moll. ‘Als je het vonnis goed leest, zegt het hof ook dat er rede tot twijfel is. Ik heb het alleen te stellig geformuleerd.’

Naar laat weten zich weinig zorgen te maken over een eventueel vervolg van de zaak. ‘Het is kulpraat. Moll heeft bijna alle argumenten moeten intrekken. Het was bijna zielig’, aldus Naar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden