Nieuws
Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündogan uit fractie zetten, hoeft toch geen schadevergoeding betalen
Volt mocht Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan wel degelijk uit de Kamerfractie zetten. Dat oordeelt het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep. Hoewel de partij fouten heeft gemaakt in de communicatie over het vermeend grensoverschrijdend gedrag, heeft Volt niet onrechtmatig gehandeld.
Gündogan werd eerder nog door de kortgedingrechter in het gelijk gesteld toen zij haar schorsing als Volt-fractielid met succes aanvocht. Ze zou mogen terugkeren naar de fractie en kreeg een voorschot op een schadevergoeding van 5 duizend euro. Daar zette het hof dinsdag een streep doorheen. Omdat Gündogan op de zitting in december vorig jaar te kennen had gegeven geen enkele behoefte te voelen nog terug te keren naar de Volt-fractie, vervalt volgens het hof het belang van het vorige vonnis. De schadevergoeding die voortvloeide uit het oordeel van de kortgedingrechter hoeft Volt ook niet meer te betalen.
Gündogan zou imagoschade hebben opgelopen door de communicatie in twee persberichten van Volt over haar grensoverschrijdend gedrag, terwijl nog niet vaststond of daar daadwerkelijk sprake van was. Daarvan zegt het hof dat het persbericht van 13 februari een ‘iets te prematuur’ karakter had en dat Volt misschien ook meer tijd had kunnen nemen, maar dat maakt niet dat de partij onrechtmatig heeft gehandeld.
Dat het persbericht feitelijk onjuist was – het ging niet om meerdere meldingen maar op dat moment om slechts één melding – maakt het optreden van Volt nog niet onrechtmatig, aldus het hof. Gelet op de ernst van die ene klacht heeft het hof begrip voor het handelen van Volt. Daarbij houdt het hof rekening met eerdere rechterlijke uitspraken die benadrukken dat ‘de grenzen van toelaatbare kritiek op een politicus ruimer zijn dan op een burger als private persoon’.
Gündogan zet juridische strijd door
Gündogan is niet van plan haar juridische strijd te staken. Zij kondigt aan een bodemprocedure te starten. Daarbij moet onder meer duidelijk worden of een Kamerfractie een fractielid überhaupt mag schorsen. Het hof merkt op dat staatsrechtgeleerden hierover verschillend denken, maar verwacht dat in een bodemprocedure geoordeeld zal worden dat de schorsing van een fractiegenoot is toegestaan.
Gündogan wil de bodemprocedure aangrijpen om onder meer dit staatsrechtelijk vraagstuk verder uit te diepen, maar ook haar naam te zuiveren. Op dit moment is nog onduidelijk of bij de meldingen daadwerkelijk sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag. Een interne evaluatie had vorige maand afgerond moeten zijn, maar het Volt-onderzoek is nog niet klaar.
Inmiddels is Gündogan zelfstandig Kamerlid, maar de afhandeling van de kwestie blijft Volt achtervolgen. Op het laatste congres werd duidelijk dat de slepende affaire veel vraagt van de verenigingskas. De afzwaaiende penningmeester waarschuwde de leden dat de zaak niet ‘nog vier jaar’ moet doorgaan.
Voor Volt zal de druk toenemen om de zaak zo snel mogelijk te laten rusten, bijvoorbeeld door bemiddeling of door met Gündogan te schikken. Enerzijds om het beroep op de verenigingskas beheersbaar te houden, anderzijds omdat Volt een afweging moet maken welke schade de partij en betrokkenen kunnen oplopen als in een bodemprocedure nog meer details over de interne gang van zaken bekend worden.