Hof: doodzieke David (12) mag chemokuur weigeren

De 12-jarige kankerpatiënt David mag zelf beslissen dat hij zich niet meer laat behandelen voor zijn hersentumor. Gedwongen behandeling, zoals zijn vader wil, houdt ook bij het Amsterdamse Hof geen stand. Eerder besloot de rechtbank in Alkmaar hetzelfde.

Verpleegkundigen in een Nederlands ziekenhuis.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

David is wilsbekwaam, oordeelde een psychiater in het kader van de rechtszaak. Zijn vader heeft twijfels bij die conclusie, maar wist dat ook in hoger beroep niet met voldoende argumenten aan te tonen. Vanaf 12 jaar mogen kinderen in principe zelf beslissen over medische behandeling, maar eenmaal voor de rechter blijft de keuze van het kind niet altijd overeind.

Lees verder

Kan een kind beslissen dat hij niet meer wil worden behandeld aan een levensbedreigende ziekte? Het antwoord is niet eenduidig.

Alternatieve geneeswijzen

De vader spande de zaak aan tegen stichting De Jeugd- & Gezinsbeschermers, die David eind 2016 uit huis plaatste vanwege onenigheid tussen de ouders over de behandeling. In de dagvaarding staat dat de vader van David meent dat zijn zoon wordt beïnvloed door zijn ex-vrouw, die haar heil liever zoekt in alternatieve geneeswijzen.

In november 2016 is bij David de hersentumor geconstateerd en operatief verwijderd. Eerder dit jaar werd hij zes weken lang iedere dag bestraald. In aanvulling op deze behandeling had hij vanaf eind maart vijf weken een chemokuur moeten ondergaan. Zonder deze vervolgbehandeling is zijn overlevingskans 50 procent. Met de behandeling 75 tot 80 procent.

Vergelijkbare rechtszaken

Hersentumor
Een 15-jarige jongen met een uitgezaaide hersentumor weigert de noodzakelijke bloedtransfusies omdat hij Jehova's getuige is. De kinder- en jeugdpsychiater die in hoger beroep wordt geraadpleegd concludeert dat de jongen 'ten volle en zelfstandig' in staat is om de gevolgen van zijn standpunt te overzien, waarop het hof beslist dat hij niet hoeft te worden behandeld.

Niertransplantatie
De rechtbank Utrecht geeft in augustus 2010 een 11-jarige jongen gelijk die lijdt aan ernstig nierfalen maar niet instemt met een niertransplantatie. De jongen vreest voor de risico's van de ingreep. De rechter acht een transplantatie niet noodzakelijk om gevaar voor zijn gezondheid te voorkomen.

Seksueel misbruik
Een meisje van 15 dat na huiselijk geweld en seksueel misbruik is getraumatiseerd, wordt door de rechtbank Noord-Nederland verplicht tot een behandeling. Ze is volgens de rechter niet in staat tot een redelijke waardering van haar belangen omdat haar probleeminzicht onvoldoende is en ze wordt beïnvloed door haar vader, die een behandeling niet nodig vindt.

Kankergezwel
Een jongen van 12 met een kankergezwel in de bovenarm, moet van de rechtbank Den Haag een levensreddende operatie ondergaan. Een kinderpsycholoog heeft vastgesteld dat de jongen geen weloverwogen besluit kan nemen omdat hij niet durft in te gaan tegen de wil van zijn moeder die onder invloed staat van een paragnost.

Ziekte van Lyme
Een 14-jarige jongen met een ernstige vorm van Lyme mag van het hof in Amsterdam tegen de wens van bureau jeugdzorg in een Duitse privékliniek blijven. Volgens de kinderpsychiater is de jongen goed in staat om zelfstandig een keuze te maken. (Ellen de Visser)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden