Hof Colombia: geen derde termijn Uribe

President legt zich neer bij verbod op referendum...

AP en Reuters

Het Constitutionele Hof van Colombia heeft het afgelopen weekeinde de weg versperd voor een derde ambtstermijn voor de populaire president Álvaro Uribe.

Het Hof bepaalde met 7 tegen 2 stemmen dat een referendum over de vraag of Uribe zich voor de derde keer verkiesbaar zou mogen stellen, onwettig zou zijn.

De 57-jarige Uribe liet even later in een televisierede weten dat hij zich aan de uitspraak van het hof zal houden. De president had steeds in het midden gelaten of hij een derde ambtstermijn ambieerde.

De Colombiaanse president staat bekend als een trouw bondgenoot van de Verenigde Staten, maar zelfs Washington vindt dat het tijd is voor Uribe om de macht over te dragen.

Het was voor de VS moeilijk steun te verlenen aan een derde ambtstermijn voor Uribe, aangezien Washington steeds felle kritiek gehad heeft op de geslaagde pogingen van Hugo Chávez om aan te blijven als president van Venezuela. Chávez is een van de felste tegenstanders van de VS in Zuid-Amerika.

Uribe is in eigen land erg populair wegens zijn harde aanpak van de linkse rebellenbeweging FARC, die de afgelopen jaren danig verzwakt is. Volgens mensenrechtenactivisten heeft hij echter te nauw samengewerkt met politici die in verband worden gebracht met rechtse doodseskaders.

Door de uitspraak van het hof komt de race om het presidentschap weer helemaal open te liggen. Het ziet ernaar uit dat vooral de vroegere minister van Defensie Juan Miguel Santos profijt zal trekken van het definitieve vertrek van Uribe. Hij wordt nu gezien als de kansrijkste kandidaat bij de verkiezingen, die op 30 mei dit jaar worden gehouden.

Santos belooft dat hij het beleid van Uribe op alle fronten zal voortzetten, ook al behoort hij tot een andere partij dan Uribe.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden