Hof Chili heft immuniteit Pinochet op

De Chileense oud-dictator Augusto Pinochet (1973-1990) kan worden vervolgd voor mensenrechtenschendingen in de jaren zeventig in het beruchte detentiecentrum Villa Grimaldi....

ANP

Dankzij een door Pinochet zelf afgedwongen wet was de 90-jarige oud-dictator immuun voor vervolging voor schendingen van mensenrechten. Rechter Alejandro Solís had zich sterk gemaakt voor het opheffen van de onschendbaarheid van Pinochet.

Solís behandelt een zaak uit 1974, waarbij 36 politieke tegenstanders van Pinochet naar Villa Grimaldi werden overgebracht. Van die opponenenten werden er 23 gemarteld. Solís houdt Pinochet verantwoordelijk voor de martelingen in Villa Grimaldi.

Familieleden van Pinochet hadden zich verzet tegen het opheffen van de onschendbaarheid van de oud-dictator. Ze stelden dat Pinochet te ziek is om terecht te staan.

In Villa Grimaldi zijn in de jaren zeventig duizenden tegenstanders van Pinochet gemarteld. Ook de huidige president van Chili, Michelle Bachelet, zat in het gevangenenkamp. Samen met haar moeder onderging ze in 1975 martelingen in Villa Grimaldi.

Pinochet in al aangeklaagd voor belastingfraude en ontvoeringen. Tijdens zijn 17-jarig bewind zijn naar schatting 3000 mensen vermoord of verdwenen. Ongeveer 30.000 mensen zijn onder het Pinochet-regime gemarteld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden