Hof Californië verklaart homohuwelijken ongeldig

Het Hooggerechtshof van Californië heeft gisteren alle 4037 homohuwelijken ongeldig verklaard die eerder dit jaar in San Francisco zijn gesloten....

Het stadsbestuur is opgedragen alle aktes te vernietigen en de homoparen te melden dat hun huwelijk ongeldig is en dat er geen rechten aan kunnen worden ontleend.

In de wet van de staat Californië staat dat het huwelijk is voorbehouden aan een man en een vrouw. Het Hof meent dat het stadsbestuur niet op eigen gezag deze wetgeving kan negeren. Het Hof zegt dat het niet oordeelt over het wettige recht van homoparen, maar 'over het belang van iedereen, in die zin dat het publiek ervan verzekerd moet zijn dat autoriteiten hun officiële verplichtingen uitvoeren met respect voor de grenzen van hun bevoegdheid'.

Alle zeven rechters van het Hooggerechtshof deelden dit standpunt. Vijf van hen meenden dat als consequentie de in februari en maart gesloten homohuwelijken onrechtmatig moesten worden verklaard.

De nieuwe burgemeester van San Francisco, Gavin Newsom, had in februari opdracht gegeven aan zijn ambtenaren voortaan ook huwelijksvergunningen uit te reiken aan homoparen, omdat weigering hiervan in zijn ogen neerkwam op discriminatie. Het leidde tot een grote toeloop uit het hele land van trouwlustigen. In de straten rondom het stadhuis ontstonden spontane volksfeesten.

Burgemeester Newsom heeft steeds gezegd dat de regelgeving van de staat Californië indruist tegen de grondwet van de staat en die van de VS vanwege het discriminatoire karakter ervan. Het stadsbestuur kondigde al in maart een aanklacht aan tegen de staat Californië vanwege deze discriminatie. De zaak dient in september.

Tal van staten bereiden inmiddels een wijziging voor van hun grondwet om het huwelijk als heteroseksueel bolwerk te beschermen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden