'Hoezo, twee ijdeltuiten naast elkaar?'

Twee jaar geleden werd hij steevast genoemd als ergens weer eens een belangrijke mediabaan te vergeven viel: mediadirecteur van de VARA, hoofdredacteur van de VPRO....

Enkele maanden later hoort ook deze baan alweer tot het verleden. Twee weken geleden raadde het bestuur van de NOS Van Nieuwkerk aan met vakantie te gaan, nadat was uitgelekt dat hij met de VARA in gesprek was over een dagelijks te presenteren talkshow op zijn eigen net.

Dinsdag werd bekend dat Van Nieuwkerk tevens met de NPS onderhandelde over de presentatie van een nieuw actualiteitenprogramma dat de plaats moet innemen van Nova. Co-presentator wordt Felix Rottenberg. Deze week tekenen beiden een contract. Ze zullen zich voor een periode van vijf jaar aan het programma verbinden.

- De schijn van belangenverstrengeling is gewekt. Hoe geloofwaardig ben je nog?

'Belangenverstrengeling is geen seconde aan de orde geweest. Ik heb op geen enkel moment mijn eigen bed staan opmaken.

'Wel heb ik in mijn functie van netmanager gezegd dat ik vond dat er eindelijk eens een goed late night-programma moest komen op Nederland 3. Daar is toen lang over gesproken door de verschillende omroepen, maar op een gegeven moment staakten de stemmen.

'Toen kwam de VARA met een plan voor een talkshow. En ze wilden het mij laten presenteren. Vlak daarna kwam ook de NPS, met het aanbod van Nova. Een nogal bizarre situatie; maar tegelijk een aanbod dat je niet kunt weigeren. De NOS is het met mijn keuze eens, die heeft gezegd: ''wij zien je liever op het scherm dan erachter. Als presentator kan je meer voor Nederland 3 betekenen''.'

- Betekent zo'n uitspraak niet gewoon dat je hebt gefaald als netmanager?

'Zo voel ik dat helemaal niet. Ik heb geprobeerd wat ik kan om dingen op Nederland 3 te verbeteren. Ik zag meer dan genoeg mogelijkheden voor die zender, het leek mij helemaal niet zo ingewikkeld; ik vond het Parool honderd keer ingewikkelder.

'Wel werd me snel duidelijk dat ik de gewenste veranderingen alleen kon doorvoeren als ik een volmacht van de omroepen kreeg. Ik wilde niet alleen schema's bouwen, maar ook als een soort hoofdredacteur van Nederland 3 optreden. Dat was me tijdens de sollicitatiegesprekken ook min of meer toegezegd. Nederland 3 heeft iemand nodig die knopen doorhakt, en mag hakken. Mij dus. Want ik denk niet in omroepen, ik denk in netten.

'Dus ben ik een maand geleden naar de bespelers van Nederland 3 gestapt - VARA, NPS, VPRO en RVU - om ze expliciet om een volmacht te vragen. Maar de VARA en de VPRO wilden daar niet aan. Ze begrepen mijn analyse; maar ze wilden niet dat de NOS meer invloed kreeg.

'Toch: als de NPS me niet had gevraagd voor Nova, was ik netmanager gebleven. Ik begrijp dat dit alles een ontzettend wispelturige indruk maakt, maar over het algemeen ben ik zo trouw als een hond.'

- Begrijp je de bezwaren die de VARA tegen Felix Rottenberg heeft? Hij zou geen breed publiek aanspreken.

'Ik ben het daar helemaal niet mee eens. Een van de redenen dat ik dit wil doen, is juist dat het met Felix is. Ik ken hem nu een jaar of zeven, we zijn bevriend.

'Twee ijdeltuiten naast elkaar? Hoezo? Ik geloof niet dat ik ijdel ben. '

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden