Hoezo tomaten?

Jonge aristocratische Engelsen die tijdens de achttiende eeuw de in hun milieu verplichte Grand Tour een reis door Europa ook Siciliandeden, klaagden in brieven naar huis steevast over het eten....

Henk M

Ze gaan in maart de grond in en worden in de zomer geoogst en verwerkt in gerechten waar de Engelsen destijds zo over klaagden. Maar een groot gedeelte wordt ook gedroogd en op olijfolie bewaard. Tomaten op deze manier verwerkt zijn nu in elke supermarkt terug te vinden als populaire antipasto.

Tomaten zijn in Siciliomerkost bij uitstek en pasta alla carrettiera (pasta van de voermansvrouw) is daarvan een voorbeeld. Ontvel de tomaten, snij ze klein. Hak knoflook, basilicum en peper samen met een mespunt zout heel fijn, of wrijf ze fijn in een vijzel. Roer er beetje bij beetje olijfolie door en maak er zo een tamelijk glade pasta van en roer die goed door de tomaten. Kook de spaghetti in ruim kokend water al dente en doe deze in een kom. Bestrooi de pasta met 50 gram geraspte pecorino, mengen, de tomaten erbij en opnieuw mengen. De rest van de kaas erover strooien. Als de saus een paar uur van te voren wordt klaargemaakt, kunnen de smaken beter op elkaar inwerken. Met meer olijfolie wordt het een saus die over gegrilde vis, vlees of plakken aubergines gaat en waarmee boven het vuur of over geroosterde stukken brood, bruschette, worden bestreken.

Hoewel tomaat veel wordt gebruikt, zijn er nog veel Siciliaanse recepten die voortbouwen op de traditionele manier van het eten van pasta: met allerlei soorten groenten. Vaak worden die groenten klein gesneden en in hetzelfde water als de pasta gekookt. Voor een pasta con zucchini fritti, pasta met gebakken courgettes, voor vier personen zijn nodig 500 gram courgettes die gewassen moeten worden.

Snij de uiteinden weg en de rest in dunne plakjes. Met wat zout bestrooien en in olijfolie in pan met dikke bodem gaar bakken. Voorzichtig roeren.

Dan twee fijngehakte teentjes knoflook, twee eetlepels fijngehakte peterselie en versgemalen zwarte peper naar smaak toevoegen als de plakjes gaar zijn en licht gekleurd. Alles roerend een minuut doorbakken. Kook 500 gram penne rigate in ruim kokend water met wat zout al dente. De pasta uit laten lekken. Roer er de courgettes door. Doe er nog wat extra olijfolie doorheen. Strooi er dan een ons geraspte parmezaanse kaas over.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden