Hoezo probleem?

Klein eiland, Vlieland, de auto kun je niet meenemen. Hoe je bungalowtent op Vlieland te krijgen? Je hangt een aanhangwagentje aan je trekhaak en rijdt naar de haven van Harlingen. De aanhanger koppel je af en geef je mee aan de rederij. Die steekt over en levert jou en je aanhanger af waar je moet zijn. Het schijnt te werken, bijna honderd karretjes staan geparkeerd tussen de bosjes rechts. De fietsen die her en der in het gras liggen, lijken erg klein. Kunnen toch niet allemaal kinderfietsen zijn. Zie je dat rode tentje beneden, iets rechts van het midden? Dat is een tweeslaper. Kun je nagaan wat een grote bungalowtenten de andere zijn. Hele keukenameublementen staan er onder de luifels. Dus dat zijn geen kinderfietsjes in het gras.


De drie gebouwtjes met zonnepanelen op het dak zijn de toiletten. Wat staan die tenten voor de ingang? 's Nachts doen ze daar geen oog dicht met al dat doortrekken. Ik was links achter de toiletten gaan staan, nog helemaal leeg daar. Nee kan niet, is een speeltuin.


De tenten zijn in doorsnee genomen met de voorkant dezelfde windrichting op gezet. Dat zal het noordoosten zijn. De meeste zomerse regenbuien komen uit het zuidwesten. Gaat het plenzen, dan regent het water niet de voortent in.


Toch even op de kaart kijken waar hier precies het noorden ligt. Rechts van de toiletten ligt een veldje met fietsen, het heeft de vorm van een 30-60-90-graden driehoek. In het bosje met de aanhangers staan helemaal links twee blauwe, een in de bovenste rij, een in de onderste rij. Als je met je rug tegen de onderste blauwe aanhanger gaat staan en je kijkt in de richting van de 30-graden hoek van het fietsenveldje, precies daar ligt het noorden. Het is even puzzelen, maar nu weten we ook wat. De tenten staan met hun openingen de verkeerde kant op, naar het zuiden. Lekker als de zon schijnt, maar begint het te plenzen, dan heb je een probleem.


Hoezo probleem? De laatste keer dat ik kampeerde was 25 jaar geleden. Niet eens met een tent, ik zat hoog en droog in een camper. Om te beginnen zakt het water in de Vlielandse zandgrond snel weg. En die tentjes van tegenwoordig zijn aan alle kanten zo waterdicht, die kunnen heel goed tegen een flinke bui, waar-ie ook vandaan komt. Even ritsen, klaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden