LEZERSBRIEVEN

Hoezo geen glazen plafond?

De ingezonden lezersbrieven van maandag 4 juli.

Vrouwen op de stand van Defensie op de Huishoudbeurs in Amsterdam.Foto ANP Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Vrouwen op de stand van Defensie op de Huishoudbeurs in Amsterdam.Foto ANPBeeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag

Bladenmaker Barbara van Beukering heeft een prachtige carrière kunnen combineren met een gelukkig gezinsleven. Zij betoogt (V, 29 juni) dat er geen glazen plafond bestaat. Dat er niet meer gestreden hoeft te worden voor een gelijkwaardige positie van vrouwen. 'Dat is al gedaan vóór mij.' Er is inderdaad al een hoop bereikt door generaties voor ons: vrouwenkiesrecht, de afschaffing van de handelingsonbekwaamheid van de vrouw, het recht op betaalde arbeid, het verbod op discriminatie op grond van sekse. Maar gelijke rechten worden bepaald nog niet altijd vertaald in gelijke kansen of gelijke behandeling. De emancipatie is helaas nog niet af. Maatschappelijk gezien valt er nog heel wat te winnen. Volgens het CBS zijn vrouwen tussen de 30 en 40 jaar meestal hoger opgeleid dan hun mannelijke leeftijdgenoten. Toch verdienen vrouwen gemiddeld 17,6 procent minder dan mannen. Ook zijn vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd in topfuncties, of dat nu gaat om de politiek, de wetenschap of het bedrijfsleven. En dat komt heus niet omdat vrouwen dat niet willen. Veel vrouwen haken af, omdat ze de sfeer aan de top als vrouwonvriendelijk ervaren, bleek o.a. uit recent onderzoek van Atria naar vrouwen in de lokale politiek. Of ze bijten door, ondanks het seksisme en de seksuele intimidatie, zoals onlangs enkele Franse vrouwelijke ministers meldden. Daarbij komt dat onze samenleving nog te vaak alleen vrouwen aanspreekt op hun zorgtaken. Dat gebeurt niet alleen op het schoolplein, maar ook bij de 'keukentafelgesprekken', waar vooral naar dochters wordt gekeken voor mantelzorgtaken. Ook het potentieel aan (hoogopgeleide) gezinsmigrantes wordt onvoldoende benut op de arbeidsmarkt. Zij werken veelal onder hun niveau of vinden geen werk. Dit zijn maar enkele voorbeelden van het vele werk dat ons nog te doen staat om ervoor te zorgen dat veel meer vrouwen carrière kunnen maken.

Renée Römkens, directeur Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis

Mijn spagaat

Met veel instemming las ik zaterdag het artikel van Sander van Walsum over de spagaat van de jaren vijftig generatie inzake het racisme debat. Ook ik ben van die generatie en ook ik worstel met enerzijds het gevoel van empathie voor mensen die problemen hebben en anderzijds met het onbevangen gevoel van de jaren zestig, waarbij alle uitingen van verschillen toch echt volkomen onschuldig waren.

Door het artikel kreeg ik een helder inzicht in de, ook voor mij, eerder genoemde spagaat!

Nico Ebbinkhuijsen, Tiel

Mijn excuses

Prachtig verhaal! Als kind van de (vroege) jaren vijftig, is heel herkenbaar, en het geeft de verwarring van ons babyboomers goed weer. Sander van Walsum geeft aan dat in de vroege jaren zeventig ook 'maatschappelijk bewuste' mensen geen enkel gevoel hadden van raciale stereotypes. Daar moet ik toch een voetnoot bij plaatsen. Ik had in 1971 op het gymnasium een geschiedenisleraar die vol overtuiging beweerde dat 'Sjors en Sjimmie' en 'Kuifje in Africa' racisme waren. De hele klas vol met 'maatschappelijk bewuste' leerlingen lachte hem hartelijk uit; de beste man was naar onze mening toch wel helemaal de weg kwijt. Met terugwerkende kracht bied ik hem mijn excuses aan voor ons gelach.

Marius Veenker, Rotterdam

Zomergast

De VPRO wil Dyab Abou Jahjah op 31 juli drie uur lang een podium geven in Zomergasten, lees ik. Eindredacteur Jurgen van Uden noemt hem zelfs de ideale Zomergast. Hoe kun je de tijdgeest, vergiftigd door figuren als Dyab Abou Jahjah, zo slecht inschatten? Dat kan blijkbaar, maar dan voortaan zonder mij als VPRO-lid. Ik heb mijn lidmaatschap van de VPRO daarom per 1 januari 2017 opgezegd. Ik roep de andere leden van de VPRO op mijn voorbeeld te volgen.

Rudy Schreijnders, Amsterdam

Penalty schieten

Kunnen we voortaan bij de Europese kampioenschappen voetbal gelijk beginnen met penalty schieten, scheelt een hoop tijd.

P.J. Ris, Alphen aan den Rijn

Tegels lichten

In zijn stuk 'Hofland baarde Pim Fortuyn' beschrijft Martin Sommer hoe Henk Hofland aanschopte tegen de gevestigde orde en hoe hij daarmee - waarschijnlijk onbedoeld - de weg effende voor populisten als Pim Fortuyn. Sommers haalt hierbij Hoflands boek Tegels lichten aan en zegt even verderop in zijn stuk: 'Maar het echte probleem was dat ook vmbo'ers tegels waren gaan lichten.' Daarmee legt Sommers een rechtstreeks verband tussen een vmbo-opleiding en het populisme van Fortuyn. Nu vraag ik me af: Was dit een schriftelijke slip of the tongue; een bedrijfsongevalletje? Of gelooft Sommers werkelijk dat er een direct verband is tussen een vmbo-opleiding en populisme?

Esmé van der Molen, Rotterdam

Hockey of paardrijden

Uit de wat gefrustreerde reactie van de schrijver van 'Liever paardrijden' kan ik niet anders dan opmaken dat hij na 50 jaar nog steeds last heeft van het feit dat hij geweigerd is op een hockeyclub, omdat zijn vader niet de juiste baan had. Nu nog steeds was hij volgens mij zo veel liever gaan hockeyen, maar uit wraak is hij gaan paardrijden.

Maar de ledenadministratie gaat tegenwoordig iets anders te werk dan een halve eeuw geleden. Nog steeds komt het voor dat inschrijvingen bij hockeyclubs, op volgorde van aanmelding, niet toegekend kunnen worden, maar dat heeft te maken met vraag en aanbod. Het is nu eenmaal een razend populaire volkssport geworden.

Maar het frapantste vind ik dat hij hetzelfde doet als degene die hem destijds op de hockeyclub geweigerd heeft: op basis van een vooroordeel mensen diskwalificeren.

Luuk Vijverberg, Hilversum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden