Hoezo crisis? Als je maar gezond bent!

Als ik moet kiezen tussen vertrouwen of angst voor de toekomst, dan is er voor mij maar één antwoord mogelijk: vertrouwen....

Gezondheid
Ik heb al acht jaar een WAO-uitkering en sinds 2006 merk ik dat, zoals Loesje dat zo mooi kan zeggen, ‘ik een stukje maand overhoud’. Maar gelukkig heb ik een moeder (84) die ons kinderen ieder jaar een belastingvrij bedrag schenkt. Zodoende kan ik de toekomst met vertrouwen tegemoet zien.

Gezondheid
Hoezo crisis? Als je maar gezond bent!

Gezondheid
Bernadette van Leeuwen, Groningen

Moeder
De moeder aller crises is de mensheid, dus het komt wel goed.

Moeder
Henk Corsel, Amstelveen

Kinderbijslag
Tuurlijk gaat het mis! Niet door de kredietcrisis, maar door de verkeerde keuzen die steeds worden gemaakt. Zo raken we door de opwarming van de aarde in no time onze witte Noordpool kwijt, maar gaan de miljarden naar de noodlijdende banken en – godbetert – de auto-industrie.

Kinderbijslag
Oorzaak van veel problemen is dat de mens nogal oververtegenwoordigd is. We zijn gewoon met een paar miljard te veel. Alle inspanningen van de Verenigde Naties zouden gericht moeten zijn op het terugbrengen van de wereldbevolking. Overbevolkte landen als Nederland zouden het voortouw moeten nemen.

Kinderbijslag
Zoals geen kinderbijslag meer vanaf het derde kind (maar wel gastvrijheid voor mensen op de vlucht). De problemen bij een krimpende bevolking zullen tijdelijker en hanteerbaarder zijn dan bij een doorgaande groei, is mijn overtuiging. Helaas zal, vooral vanwege het onvoorwaardelijke geloof in de heilige economische groei, dit soort maatregelen niet genomen worden. Dus is het wachten op het moment dat de wal het schip gaat keren.

Kinderbijslag
In de jaren negentig was ik nog optimistisch genoeg om twee keer een kleine bijdrage te leveren aan het op de wereld zetten van twee mensenkinderen. Als ik nu weer voor die keus zou worden gesteld, zou ik er absoluut voor passen.

Kinderbijslag
A. Bot, Groningen

Crisis
Het wordt weer voorjaar, ik zie wel.

Crisis
Jan Boer, Wolphaartsdijk

Paddestoel
Ja, ik vrees en wantrouw de kredietcrisis. De oplossing moet weer komen van bezuinigingen bij jan met de pet, let maar op. Het aantal miljonairs in Nederland is volgens de Volkskrant 120 duizend, dat aantal zal niet dalen, maar stijgen.

Paddestoel
De bankdirecteuren die arrogant blijven ontkennen dat zij beslist niet schuldig zijn aan de crisis, hoeven geen cent in te leveren. De banken worden geholpen met enorme kapitaalinjecties. Nederland krijgt er duizenden werklozen bij.

Paddestoel
De voedselbanken schieten als paddestoelen uit de grond. Geloof me: daar zal geen miljonair of bankdirecteur gebruik van hoeven te maken. Nog even en zij krijgen weer een bonus. De rijken worden rijker, de armen armer. Er is door minister Bos immers alweer een bankdirecteur aangesteld die 715 duizend euro per jaar gaat verdienen. Het begin van de oplossing. Hoera.

Paddestoel
N. Fuchs, Hillegom

Wijsneus
‘En wat ga jij nou doen’, wilde Annabel weten, nadat ik haar en broertje Otto in bed had gestopt.

Wijsneus
‘Het is bijna acht uur, dus ik ga naar het Journaal kijken, om te weten wat er in de wereld is gebeurd’, antwoordde ik.

Wijsneus
‘En gaat dat dan ook over de kredietcrisis’, vroeg Annabel.

Wijsneus
‘Ik denk het wel.’

Wijsneus
‘Wat is dat eigenlijk, de kredietcrisis?’

Wijsneus
Tja, hoe leg je dat zo gauw uit aan een 7-jarige wijsneus? Ik vertelde dat er mensen waren die graag mooie dingen wilden kopen, maar daar eigenlijk geen geld voor hadden en daarom geld hadden geleend bij de bank. Maar toen de bank dat geld terug wilde hebben, hadden ze het nog steeds niet. En zo kwam ook de bank in problemen. En omdat ik vind dat je kinderen niet met nare gedachten moet laten gaan slapen, voegde ik eraan toe dat hun eigen moeder heel verstandig was en alleen maar dingen kocht waarvoor ze geld had en dat zij dus niet zo snel in een kredietcrisis zouden belanden. Waarop Annabel begrijpend reageerde: ‘Ja, maar wij zijn ook niet hebberig.’

Wijsneus
Op dat moment zag ik de toekomst met heel veel vertrouwen tegemoet.

Wijsneus
Marlies Jansen, Leiden

Kopzorg
‘Jij kunt zo flegmatiek zijn’, zei een vriendin toen ik net uit het ziekenhuis was ontslagen met op mijn buik een ritssluiting van krammetjes – van borst tot onder mijn navel. Het was het slot van een ziekteperiode van drie maanden, een zware chemokuur en operaties. Maar de kanker was uit mijn lijf verdwenen.

Kopzorg
Flegmatiek, een lelijk woord dat ik zelf nooit zou gebruiken, dat ‘onaandoenlijk’ zou betekenen. Door flegmatisch te zijn, kun je jezelf in ieder geval een hoop kopzorgen besparen.

Kopzorg
Dit jaar raakte ik op de school waar ik werkte, voor de helft van mijn aanstellingstijd boventallig. Ik kreeg dat te horen op een ongelukkig en veel te laat tijdstip, vlak voor de zomervakantie. Ik maakte mij daar niet druk om, want ik had een vaste aanstelling. Dat voorkwam, wat mijn rechtspositie betrof, een hoop ellende.

Kopzorg
Ik was toen schoolhulpverlener, maar met een onderwijsbevoegdheid, dus werd ik tijdelijk voor de klas gezet op een type onderwijs – mbo-niveau-2 – waar ik nauwelijks mee bekend was. Het werk viel alleszins mee en eigenlijk vond ik het best leuk. Tegelijkertijd liep ik tegen een vacature aan en werd na een goed gesprek direct aangenomen. Dat was wat ik al tijden wilde: zorgcoördinator worden.

Kopzorg
Komt tijd, komt raad, dat is mijn devies, ook voor 2009.

Kopzorg
Frans Guit, Amsterdam

Zakkenvullers
In nagenoeg ieder mensenleven komt vroeg of laat een crisis voor. Voor wat betreft de toekomst: men moet zich niet laten leiden door angst, maar wel de werkelijkheid onder ogen durven zien.

Zakkenvullers
Bij het bezoeken van plekken waar veel mensen bij elkaar komen, ziet men nogal eens grote borden met het opschrift: pas op voor zakkenrollers. Ik zou willen zeggen: pas ook op voor zakkenvullers. Eén van de oorzaken van deze crisis!

Zakkenvullers
J. Sueters, Schalkhaar

Soberheid
Ja dat is even schrikken, nu aan de ratrace plotseling een eind is gekomen. Het resultaat zal voor sommigen betekenen dat zij hun gokgeld verliezen of voor hun over- consumptie worden gestraft.

Soberheid
Ik vrees de toekomst helemaal niet. Natuurlijk zal ook ik niet aan versobering ontkomen, maar ik heb het gevoel dat ik daarmee tot een beetje meer fatsoenlijkheid zal worden gedwongen.

Soberheid
Van mijn vader heb ik geleerd dat ik eerst met werken moest verdienen wat ik wilde kopen, op een hoge uitzondering na. En ziedaar: een klein beetje spaargeld op een spaarrekening van een gewone solide Hollandse bank, een hypotheek ter waarde van de aankoopsom van twintig jaren geleden (en niet meer), AOW en een bescheiden pensioen.

Soberheid
Nee, ik vrees de crisis niet. Deze crisis is zoals altijd een tijdelijk verschijnsel. Het positief resultaat zal zijn dat de meeste mensen zich zullen realiseren dat een overdaad aan materialisme zichzelf vroeg of laat de das om doet.

Soberheid
Piet de Betué, Alkmaar

Pondje
Met vertrouwen zie ik de toekomst tegemoet, als mensen niet te hoge eisen stellen. Voor velen kan het best nog een onsje minder. Heb je een pondje te veel, deel dan met die ander, die te weinig heeft. Zo blijft de weegschaal in evenwicht.

Pondje
Stineke Ruigrok, Vlaardingen

Tiramisu
Ik zit in de tram, laat op de zaterdagavond na een theatervoorstelling. Een compartiment vol met bejaarden, en het bruist. Ze willen niet eens dat je voor ze opstaat.

Tiramisu
Een dame van tachtig heeft het haar in een staart bovenop haar hoofd gebonden. Je ziet het jonge meisje in haar weer tot leven komen. De mooiste bloemen zijn de bloemen die bloeien uit een struik van wildernis. Ik ben iemand die juist door de alom verkondigde crisis weer hoop krijgt.

Tiramisu
Het wordt even wat minder, zoals Wouter Bos treffend zei, maar we komen er wel weer bovenop. Precies. En we krijgen eindelijk weer kans onszelf te richten op wat werkelijk van belang is.

Tiramisu
Geen bomen meer die vanzelf tot in de hemel reiken. Even niet zomaar ieder jaar naar Thailand. Gelukkig maar. We moeten er weer wat voor doen. Ons doorzettingsvermogen aanspreken, ons improvisatietalent hervinden.

Tiramisu
Met Obama een nieuwe fase in. Ja, we kunnen het! En zeg nou zelf, wat is er leuker dan van kliekjes een heerlijke maaltijd in elkaar flansen? Veel mooier dan voorgefabriceerde crème brûlée of tiramisu van de Albert Heijn! Ja toch! Niet dan?

Tiramisu
Ed Vervoorn, Den Haag

Roofridders
Crisis, een bevende aarde en roofridders zijn begrippen van alle tijden. Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken, in meer of mindere mate. Ik geloof dat ik mezelf kan beschouwen als een expert. Ik ben wat ouder, heb heel wat meegemaakt en ik ken de betekenis van woorden als angst, ziekte, dood en ellende. Ik heb gekrijst van woede en verdriet, ben van mijn geloof gevallen en ik heb hopeloze tijden beleefd. Ik heb moeten leren om me over te geven, maar niet zonder slag of stoot. Nu waai ik mee met de wind en accepteer de getijden. Niet altijd makkelijk, maar voor mijn examen ben ik inmiddels geslaagd. Bang voor de toekomst ben ik niet meer. Het helpt geen zier. Ik tel nu mijn zegeningen.

Roofridders
Mijn familie, de grote en kleine geneugten en mijn geloof in de natuur maken me nog steeds blij. Geluk zit bij ons in kleine doosjes. Ik hoef ze niet meer open te maken om te weten wat er in zit. Ik zie wel.

Roofridders
José Rutten, Echt

Trom
Mag het een ietsje minder zijn? Ja hoor, graag! Met mensen, die minder hoog van de toren blazen, minder luidruchtig de trom roeren, minder hard hun eigen gelijk rondbazuinen en minder vaak hun eigen ik voorop stellen, zal de wereld er in 2009 een stuk aardiger uit gaan zien.

Trom
Bert van Kooten, Woerden

Appelboom
Ik ben bijna zeventig en dit jaar lid geworden van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie. Als je ’s zomers in de tuin, onder de appelboom naar de uitbundig groeiende tomatenplanten zit te kijken, met een sigaartje en een glaasje rode wijn, dan weet je opeens wat zin- en of uitzichtloos is! Bijvoorbeeld in een elektrisch karretje, verpakt in een luier en een fles zuurstof achterop, door het dorp crossen.

Appelboom
Ik kreeg een set formulieren in viervoud opgestuurd, waarin ik kenbaar kon maken wanneer voor mij de maat vol is. Ik heb een ingevuld exemplaar aan mijn vrouw gegeven en een tweede exemplaar aan mijn dochter opgestuurd met een volmacht als mijn vrouw niet meer zou kunnen beslissen. Het derde exemplaar heb ik een paar weken geleden mijn dokter ter hand gesteld. Die zou het bij mijn dossier voegen.

Appelboom
Onder de appelboom bedacht ik dat het een goed idee is op een gegeven moment, wanneer ik het zat zou zijn, een leuk avondje te organiseren met familie, vrienden en kennissen en ze ongemerkt allemaal gedag te zeggen. Na afloop gewoon naar bed gaan, pil innemen en ’s morgens niet meer wakker worden.

Appelboom
Ondanks de crisis, zie ik de komende jaren vol vertrouwen tegemoet.

Appelboom
Leen Neleman, den Bommel

Saamhorigheid
Als zuinige Stier heb ik mijn financiële situatie geheel op orde. Ik heb er dus alle vertrouwen in dat ik de kredietcrisis overleef. Ook mijn kinderen heb ik geleerd nooit iets te kopen waar ze geen geld voor hebben. Een hypotheek is de enige geoorloofde lening.

Saamhorigheid
Ik denk dat de crisis zorgt voor een bewustwording. Men zal gaan beseffen dat je niet zomaar alles kunt kopen en dat dat ook eigenlijk niet zo belangrijk is. Gezond zijn wordt weer het belangrijkste in het leven, niet het hebben van veel geld.

Saamhorigheid
Jongeren gaan wellicht weer kiezen voor gewone beroepen als verpleegkundige en timmerman. De topbanen bij banken, in de reclamewereld en in de ICT-sector zijn niet meer de ideale banen. In crisistijd lig je er daar het eerste uit.

Saamhorigheid
Mensen gaan weer echt sparen als ze luxe artikelen willen kopen en het is gedaan met ongelimiteerd lenen. Het milieu heeft er baat bij, want kleine zuinige hybride auto’s worden ‘hot’. De files nemen af, want er wordt bewuster getransporteerd.

Saamhorigheid
Ze zeggen weleens dat een oorlog de saamhorigheid van een volk bevordert. Ik denk dat een kredietcrisis een beetje hetzelfde effect heeft. Ik heb er alle vertrouwen in dat we door de crisis een minder zeurderig volk worden dat tevredener is met wat het heeft.

Saamhorigheid
Paula Groenendijk, Leiden

Zeilboot
Angst of vertrouwen, dat is nu een onderwerp waar je uren mee verder kan. Ik kan me levendig voorstellen dat een vluchteling in Afrika met een stuk of wat koters aan de rok daar een ander idee over heeft dat een Tweede Kamerlid in Nederland. Misschien is er op een andere manier beter uitdrukking aan te geven, wat bijvoorbeeld gedacht van: angstig vertrouwen. Een goede oude stelling is nog steeds: ‘als je geschoren wordt, moet je stil zitten’. Je hebt vertrouwen in de barbier, want anders zat je niet in zijn stoel, maar je zit daar wel met geknepen billen voor het geval het mes uitschiet.

Zeilboot
Meer op het persoonlijke vlak: als ik naar de capriolen van mijn 10-jarige kleindochter in haar zeilboot kijk, dan breekt het angstzweet uit tot ik haar op de kiel van die omgeslagen boot zie staan om die weer recht te trekken, want ik weet dat ze het leuk vindt om om te slaan.

Zeilboot
Mijn vader leerde mij de ander te vertrouwen tot die ander heeft bewezen onbetrouwbaar te zijn. Politiek en economie zijn terreinen waar de gewone mens geen enkele invloed op heeft. Bij mijn 83ste verjaardag moet ik me maar vasthouden aan de uitspraak van mijn vader. Anders durf ik straks geen borreltje meer te drinken.

Zeilboot
L. van Zaltbommel, Voorburg

Hebzucht
Crisis, hoezo? Ik lijd niet aan spilzucht, een dure jongen ben ik nooit geweest. De graaiers hebben deze crisis in gang gezet. Laat ze lekker vertrekken, of liever, verrekken.

Hebzucht
De huidige crisis is die van de hebzucht. Er komt een herverdeling van rijkdom, waarin geen weg terug is. Het nieuwe denken is op medemens en milieu gericht. Gelukkig is het maar geld dat nu de beursvloer uitvliegt. Leeg papier, waarmee mensen hun dromen inhoud proberen te geven. Totdat de orkaan is uitgeraasd en het ook hen duidelijk wordt dat het geld voorgoed is verdwenen.

Hebzucht
Ik heb alle vertrouwen in de crisis, die ongetwijfeld nog veel erger wordt, maar de mens tot nadenken zal stemmen, of hij wil of niet.

Hebzucht
Dick Bosveld, Rheden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden