Hoezo ben ik een scheefhuurder?

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 9 februari.

Luchtfoto van Amsterdam. Beeld Raymond Rutting/de Volkskrant
Luchtfoto van Amsterdam.Beeld Raymond Rutting/de Volkskrant

Brief van de dag: Hoezo ben ik een scheefhuurder?

Stijn Dunk schrijft dat hij een tevreden scheefhuurder is (O&D, 6 februari). Hij vindt het niet erg dat de Belastingdienst inkomensgegevens aan de woningcorporaties verstrekt, zodat zij de huur kunnen verhogen voor mensen die boven een bepaalde norm verdienen. Hij betaalt deze extra verhoging 'met liefde'.

Dit is natuurlijk geweldig voor deze meneer, maar hij vergeet dat de groep scheefhuurders zeer klein is en dat deze voor een groot deel uit huurders bestaat die een wisselend inkomen hebben. Het punt is dat de huur niet wordt verlaagd als het inkomen in het daarop volgende jaar lager is. Het enige wat misschien gebeurt, is dat de huurverhoging minder hoog wordt.

Daar de huurverhoging is gebaseerd op een hogere kale huur, ben je toch weer veel meer geld kwijt aan de huur dan vóór die verhoging. Je betaalt dus meer huur, terwijl je inkomen weer lager is geworden. Door deze maatregel wordt de huurder met een wisselend inkomen steeds armer, terwijl de woningcorporaties ieder jaar weer rijker worden van die ene keer dat je aan de norm van het scheefwonen had beantwoord. De politiek zou hier rekening mee moeten voordat ze mensen als scheefhuurder laat wegzetten door de Belastingdienst. Door persoonlijke gegevens aan woningcorporaties te verstrekken stelt de Belastingdienst zich overigens op als handlanger van op winst gerichte woningcorporaties. De Belastingdienst is zo actief partner in het armer maken van een bepaalde groep huurders. Dat is niet zijn taak. Die taak zou moeten zijn: belasting innen en rijkdom rechtvaardiger verdelen. Ik ben dus blij met de beslissing van de Raad van State en ik sta achter de acties van de Woonbond.

Patty Gomes, Amsterdam

Rustig aan

Minister Kamp is 63 en wil het tot zijn pensionering rustiger aan gaan doen (Ten eerste, 8 februari). Hoe dat zo?! Moet hij niet ook 'gewoon' tot zijn 67ste doorgaan met werken, net zoals velen van zijn generatiegenoten?

Christiene Noot (61), Vledderveen

Mag Henk Kamp het al rustig aan gaan doen? Beeld anp
Mag Henk Kamp het al rustig aan gaan doen?Beeld anp

Molens op de Afsluitdijk

Briefschrijver Nico Luitwieler oppert windmolens te plaatsen op de Afsluitdijk en de dijk Enkhuizen-Lelystad (O&D, 8 februari). Ondoordacht, want de Afsluitdijk is een primaire zeewering en mag niet worden verzwakt door funderingen van windmolens. Wind- en stormkracht oefenen hefboomwerking op de paalconstructies uit, waardoor er scheuren zullen ontstaan in het dijklichaam rondom de funderingen en er water binnendringt in de kleilaag.

Wil Carton, Castricum

Zonnepanelen

Ik rijd regelmatig over de Afsluitdijk en verbaas mij er over dat de enorme oppervlakte niet wordt gebruikt voor het plaatsen van zonnepanelen, keurig naar het zuiden gericht. In combinatie met bestaande plannen om energie uit de wisselwerking tussen zoet en zout water op te wekken, kan deze dijk een enorme energiebron worden.

Hans Krijt, Amsterdam

Afsluitdijk Beeld anp
AfsluitdijkBeeld anp

Ah, ict'ers

'Op het terrein van ict worden scherpe keuzes gemaakt', stelt een justitiewoordvoerder. 'De keuzes kunnen effect hebben op het tempo van eerdere toezeggingen aan de Kamer en de nog vast te stellen uitvoeringsplanning van de herijking van de nationale politie.'(Ten Eerste, 6 februari)

Aha. De ict'ers weer. Het zou aardig zijn wanneer interne mailtjes wat meer licht zouden kunnen werpen op de precieze aard van de scherpe keuzes die voor het oponthoud zorgen. Temeer omdat in de regel vóór aangehaalde verklaring te lezen is dat het ministerie laat weten dat het op orde brengen van de basis van de nationale politie voorrang heeft, waardoor er meer tijd nodig is voor de ict-vernieuwing.

Dit riekt naar een patstelling.

Angelo Welling, Rhenen

Gevluchte homo's

Homoseksuele vluchtelingen worden met de dood bedreigd (Ten eerste, 8 februari). Dat zegt genoeg. Alle vluchtelingen in de azc's moeten een continue en niet te ontwijken informatiestroom over zich heen krijgen, dat in Nederland vrouwen en homo's anders behandeld worden dan in hun thuisland. En dat deze houding ook van hen verwacht wordt en een verblijfsvoorwaarde is om in Nederland te blijven. De situatie escaleert. Er kan niet worden afgewacht tot er aanklachten worden ingediend. Het risico is levensgroot dat zij nu verder in hun schulp kruipen.

Aparte opvang vindt staatssecretaris Dijkhoff niet wenselijk. Gaan zitten wachten op aanklachten is echter nog veel minder wenselijk, gezien de escalatie. Het maakt hem medeplichtig, als er zoals het artikel vreest 'dodelijke slachtoffers gaan vallen'. Bijkomend voordeel van zo'n informatiestroom zou kunnen zijn dat lhtb-asielzoekers zich gesterkt voelen om toch een klacht in te dienen. En als we blijven afwachten voelen de daders zich alleen maar erin gesterkt om straks Nederlandse homo's en vrouwen ook zo manier te behandelen.

P. Daanen, Amsterdam

Tijdelijke noodopvang bij tentenkamp Heumensoord. Beeld anp
Tijdelijke noodopvang bij tentenkamp Heumensoord.Beeld anp

Pakistaanse cultuur

Het artikel van Janny Groen ('Breekt haar dood het Pakistaanse juk?, Ten eerste, 5 februari) gaat erover of de Pakistaanse Yasmeen (25) gedood is omdat zij zich aan het verstikkende Pakistaanse milieu in Nederland wilde ontworstelen of dat het een ongeluk was. Het geeft een zeer betrouwbaar beeld van hoe het toegaat in de Pakistaanse cultuur. Jammer dat de officier van justitie de betrokkenheid van de familie niet in beschouwing neemt. De familie reageert zeer sociaal wenselijk door te doen alsof zij zich hier hebben aangepast. Dat is zeker niet het geval. Zij weten meer dan wij hoe zij de Nederlanders moeten bespelen en daar trappen mensen in, omdat zij de cultuur niet kennen. Wat mij betreft mag de familie ook als verdachte worden aangepakt. Dat verdienen ze!

Aurengzeb, Musa en de anonieme vrouwen zijn heldinnen. Zij verdienen ondersteuning! Als wij niet in staat zijn in ons land dit soort misstanden aan te pakken dan hebben wij geen recht van spreken over misstanden in andere landen. Chapeau voor Janny Groen en de Volkskrant, die aandacht besteden aan dit soort wantoestanden in de Pakistaanse cultuur, die niet op zichzelf staan.

Alma Mahawat Khan, Berkel en Rodenrijs

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden