Hoewel zij anders denken, staan studentenverenigingen niet boven of buiten de wet

De veroordeling van Wouter B. door de rechter bevestigt dat studentencorpora niet boven de wet staan.

De sociëteit van Vindicat aan de Grote Markt in Groningen. Beeld Harry Cock / de Volkskrant

De dader zelf toonde weinig begrip voor het vonnis van de rechter. Wouter B., voorzitter van de ontgroeningscommissie van het Groninger studentencorps Vindicat, noemde het introductieritueel 'een toneelstuk', waarvan intimidatie en vernedering nu eenmaal de kern vormen.

Tijdens de ontgroening van 2016 drukte Wouter met zijn schoen op het hoofd van nuldejaars Rogier, met een schedelbasisfractuur en blijvende hoofdpijn tot gevolg. Volgens de rechter was er sprake van 'voorwaardelijk opzet': het fysiek geweld door B. was weliswaar geen opzettelijke verwonding, maar droeg wel het risico op zwaar lichamelijk letsel in zich.

Het belang van het vonnis van de rechtbank in Groningen ligt in het onderstrepen van het feit dat geweld nergens wordt geaccepteerd, ook niet in een besloten vereniging waarvan de aspirant-leden zich vrijwillig aan initiatieriten onderwerpen. Studentenverenigingen staan niet boven of buiten de wet, hoewel Wouter B. en vele corpsleden met hem daar anders over denken.

Vindicat kwam de laatste jaren in het nieuws door vernieling, alcoholvergiftiging en geweldpleging. Maar daar bleef het niet bij. Voorwaarde voor het lidmaatschap was ook de plicht excessen geheim te houden. De vereniging wilde het incident dan ook stilhouden en intern afhandelen - een gang van zaken die doet denken aan boevenbendes en enge sekten. Bij Vindicat stond op het doorbreken van de omerta een boete van 25.000 euro.

Vindicat en andere studentenverenigingen beloven na elk uit de hand gelopen incident beterschap. Er worden gedragsregels opgesteld die vernederingen en geweld moeten uitbannen. Het effect daarvan is lang niet overal duurzaam. Daar komt nog bij dat de universiteiten de 'gezelligheidsverenigingen' en hun bestuurders faciliteren met subsidies en voorkeursbehandelingen.

Die coulante houding van universiteitsbestuurders, vaak zelf reünisten, valt steeds moeilijker te verdedigen. Studenten die bestuursfuncties vervullen die nuttig zijn voor medestudenten of de academie als geheel, verdienen ondersteuning. Maar dan moeten ze zich wel aan de mores van de maatschappij houden - en niet aan hun eigen maffiamores.


Dit schreven we eerder over Vindicat

Dag cel en forse werkstraf voor ontgroeningsincident Vindicat: 'Niet alleen pijn toegebracht, ook vernederd'
De student die vorig jaar tijdens de ontgroening bij studentencorps Vindicat op het hoofd ging staan van een aspirant-lid krijgt een dag gevangenisstraf. Daarnaast moet hij een maximale taakstraf uitvoeren van 240 uur en een schadevergoeding betalen. Dat bepaalde de rechtbank in Groningen.

Een kwestie van cultuur: 'Vernedering is ook maar subjectief' (+)
Mishandeling tijdens de ontgroening en seksisme tegen vrouwelijke leden: het was een bewogen jaar voor oud-rector Stijn Derksen (23) van Gronings studentencorps Vindicat. Met 'voortschrijdend inzicht' blikt hij terug.

Meerdere leden van Vindicat naar psycholoog om ervaringen bij corps, waaronder fysiek geweld
Meerdere leden van studentenvereniging Vindicat zijn de laatste jaren behandeld door een psycholoog vanwege hun ervaringen bij het corps. Dat zegt de Groningse psycholoog Martin Appelo. Het gaat volgens hem om vrouwen die zich achteraf gemanipuleerd voelden om - soms extreme - seksuele handelingen uit te voeren of te ondergaan, maar ook om leden die te maken kregen met fysiek geweld of vernederingen tijdens ontgroeningen.

Het corps is dé plek waar mensen hun grenzen opzoeken, en dat is maar goed ook
Het beeld dat in de media wordt geschetst is erg eenzijdig, vindt Cathelijn Paling. Het corps was voor haar de plek waar ze haar eigen grenzen leerde zoeken.

Academie, breek met het corps
Studencorpora mogen bestaan, net als Scientology en Hells Angels. Maar Rosa van Gool vraagt zich af waarom de corpora subsidies ontvangen.

Waarom ik wél lid word van het corps
In reactie op het stuk van Van Gool schrijft student media, informatie en communicatie Frieda Steinebach: 'Ik zie het lidmaatschap van een vereniging als een verrijking van mijn studietijd'.

Ondanks incidenten en negatieve publiciteit groeit het studentencorps nog steeds
Studentencorpsen lijden niet onder de recente reeks incidenten en negatieve publiciteit rond hun verenigingen. Zeven van de acht klassieke Nederlandse corpora kregen afgelopen introductieperiode evenveel of meer inschrijvingen dan een jaar eerder, blijkt begin deze maand uit een inventarisatie van de Volkskrant.

Ontgroening van leden van Vindicat in 2003. Beeld Hollandse Hoogte
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden