Update

Hoeveel zin heeft het dreigement van de PvdA?

De Partij van de Arbeid dreigt vandaag bij monde van financieel woordvoerder (en kandidaat-partijleider) Ronald Plasterk om geen steun te verlenen aan invoering van Europese gedragsregels. Die regels verzwaren de plicht om vast te houden aan een begrotingstekort van 3 procent of minder. Voor invoering ervan zou het kabinet zonder de PvdA geen Kamermeerderheid hebben. Maar hoeveel zin heeft dat dreigement eigenlijk?

PvdA-Kamerlid Plasterk komt aan bij de Tweede Kamer in Den haag, afgelopen februari.Beeld ANP

In Europa is een aantal van 12 (van de 17) eurolanden nodig voordat het verdrag in werking treedt. Dat aantal van 12 landen komt er; dat kan eigenlijk niet meer fout. Met andere woorden: dat verdrag komt er. En er is eigenlijk geen mogelijkheid dat de Europese begrotingsregels niet voor Nederland zullen gelden, ook als de PvdA ratificering in Nederland niet steunt. Overigens zei Plasterk zelf - waarschijnlijk meer in zijn rol als financieel woordvoerder dan als kandidaat-partijleider - onlangs tegen de Volkskrant dat er geen sprake van was dat de PvdA de begrotingsregels niet zou steunen. Hij is van gedachten veranderd omdat het probleem 'Griekenland' inmiddels voorlopig lijkt opgelost en de acute nood weg is. Er is dus, zegt Plasterk, geen reden meer zo onverkort aan die 3 procentsregel vast te houden.

Dat hij - en fractielid Samsom, eveneens kandidaat-partijleider - nu wel dreigen de steun in te trekken, heeft dan ook waarschijnlijk meer te maken met hun campagne voor het partijleiderschap. Het dreigement is gevaarloos, zij het dat het een eenvoudige manier is om het huidige Nederlandse kabinet een deukje te laten oplopen in Europa. Want het was juist Nederland dat geen genade toonde voor andere Europese landen, zouden deze lidstaten zich niet houden aan terugbrengen van het begrotingstekort naar 3 procent of minder. Dus wat is de geloofwaardigheid van Rutte en minister De Jager, als in eigen land een meerderheid voor invoering van strengere maatregelen niet verkregen kan worden?

Op nationaal niveau lijkt het vooral een manier om zich nog eens af te zetten tegen het kabinetsbeleid. Want om op 3 procent of minder uit te komen moet extra worden bezuinigd. En de extra bezuinigingen zouden de economie alleen maar kapot maken, vinden Plasterk en Samsom. Dat kan zo zijn: de regels die Nederland moet invoeren (en waarvan Nederland als een van de felste voorstanders geldt), worden er niet soepeler van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden