Hoeveel verdient de baas meer dan de laagste bediende?

Europa werkt aan maatregelen die de topsalarissen in het bedrijfsleven in de tang moeten houden. Beursgenoteerde ondernemingen moeten bekendmaken hoeveel keer hoger het salaris van de topman is dan dat van de laagstbetaalde werknemer. Aandeelhouders krijgen het recht over de beloning te beslissen.

AMSTERDAM/BRUSSEL - Dat staat in een conceptplan van Eurocpees Commissaris Michel Barnier van Interne Handel, dat waarschijnlijk in april wordt gepresenteerd. Zaterdag lekte het voornemen uit via de Financial Times. Het ontlokte direct kritische reacties vanuit de Londense City. De top van zakenbanken verdient daar vaak ruim het honderdvoudige van de laagstbetaalde medewerker. Het zou Europa volgens investeerders 'concurrentienadeel geven' ten opzichte van de rest van de wereld.


Het plan van Barnier is gevat in een herzieningsplan voor de rechten van aandeelhouders in Europese beursgenoteerde ondernemingen. Het is volgens ambtenaren bij de Europese Commissie opgesteld na uitgebreide gedachtenwisseling met belangengroepen en de EU-lidstaten. De algemene observatie uit die consultatieronde is dat de beloningen van topmanagers ondanks veel kritiek en dalende koersen de afgelopen jaren nog steeds erg hoog zijn. Aandeelhouders zouden daarom meer informatie en zeggenschap moeten hebben over de beloning van de hoogste managers.


Barnier kiest ervoor de bedrijven geen maximumsalaris op te leggen. In plaats daarvan wil hij dat zij jaarlijks publiceren wat de verhouding is tussen het loon van de minst verdienende werknemer en dat van de best betaalde managers. Aandeelhouders moeten daarbij van tevoren geïnformeerd worden over de beloning die de onderneming de komende drie jaar aan het management wil uitkeren, inclusief bonussen en optieregelingen. Elk jaar moet in de aandeelhoudersvergadering gestemd worden over die voornemens en de uitgekeerde beloningen.


Geërgerde beleggers

Beleggers reageerden zaterdag geërgerd in de Financial Times op het publicitair zeer gevoelige voorstel om het salaris van bazen te vergelijken met dat van de laagsten in rang. Niet alleen werd het argument van een concurrentienadeel genoemd, volgens een belegger zou het ook tot 'ongewenste prikkels' leiden; welke lichtte hij niet toe.


Vooral bij zakenbanken die de afgelopen jaren staatssteun kregen, liggen de salarissen onder een vergrootglas. Zo is het salarisverschil tussen minst en meest verdienenden bij Lloyds een factor 125. Het gaat niet alleen om bankiers.


Bij veel grote beursgenoteerde bedrijven verdient de baas het honderdvoudige van de minst verdienende werknemer. Vooral bedrijven met veel laagbetaalde banen komen ruim boven de norm. Zo verdient de topman van Coca-Cola het 427-voudige van de laagstbetaalde; bij Walt Disney is dat zelfs ruim het 650-voudige.


Over wat een redelijke verhouding is, bestaat bepaald geen consensus. In Nederland vinden vakbonden dat de baas twintig keer het laagste salaris zou moeten krijgen. In het Britse bedrijf John Lewis Partnership, dat eigendom is van de medewerkers, ligt de verhouding op 75. De Griekse filosoof Plato vond destijds dat de verhouding tussen de armste en rijkste Atheners een op vijf zou moeten zijn.


Voordat het plan van Barnier een wet wordt, zal het nog goedgekeurd moeten worden door de rest van de Europese Commissie, de ministers van de lidstaten en het Europees Parlement.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden