Politiek blog

Hoeveel krijgen verpleeghuizen nou echt?

#binnenskamers brengt u de scherpste observaties vanaf het Binnenhof, waargenomen en opgetekend door de verslaggevers van onze parlementaire redactie.

null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Plotseling heeft iedereen in Den Haag het beste voor met verpleeghuizen. Sinds het manifest van Hugo Borst en Carin Gaemers waarin zij de politiek opriepen te stoppen met het gekissebis en de zorg te verbeteren, kan het niet op. Iedereen wil meer geld voor verpleeghuizen.

Dinsdag kondigde verantwoordelijk staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid trots aan dat volgend jaar 435 miljoen euro extra voor de verpleeghuizen wordt uitgetrokken. Geen onvertogen woord van enige partij. Iedereen vindt het goed.

Maar het is vooral een kwestie van goochelen met cijfers. Dat is een Haagse hobby. Zeker als het om bedragen gaat. Dan doen ministeries er alles aan om de minister of staatssecretaris er gunstig uit te laten springen. Op het ministerie waren ze vast heel tevreden want vrijwel alle media namen het bedrag over.

Van Rijn neemt de begroting voor dit jaar als uitgangspunt. De begroting zoals die op Prinsjesdag 2016 werd ingediend. Ten opzichte van dat bedrag wordt de begroting 2018 435 miljoen euro hoger.

Maar dat is niet het hele verhaal. In januari dit jaar maakte het kabinet al 100 miljoen euro extra vrij voor verpleeghuiszorg. Eenmalig, alleen voor dit jaar, maar toch.

Dit voorjaar kwam er nog eens honderd miljoen euro bij. Structureel, dus ook voor volgend jaar. Het budget voor verpleeghuizen zou volgend jaar dus al 100 hoger zijn dan de begroting voor dit jaar.

Dit jaar is het budget voor verpleeghuizen dus al 200 miljoen euro hoger dan vorig jaar op Prinsjesdag begroot. Door die begroting als uitgangspunt te nemen maakt Van Rijn goede sier met het hogere budget voor 2018. Maar feitelijk wordt het budget ‘slechts’ 235 miljoen hoger dan het bedrag dat dit jaar beschikbaar is.

Of dat voldoende is om 7000 extra voltijdbanen in de verpleeghuizen te creëren, zoals Van Rijn stelt, valt te betwijfelen. Verpleeghuizen moeten ook rekening houden met stijgende prijzen en lonen. Alles wordt immers duurder, van eten tot energie voor de verwarming. De lonen stijgen elk jaar omdat veel medewerkers er een ‘periodiek’ bij krijgen. Die kosten gaan dus nog van de 235 miljoen euro af. Zo blijft voor extra uitgaven maar de helft over van het bedrag dat Van Rijn noemde. Misschien zelfs minder.

Demissionair staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Beeld anp
Demissionair staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.Beeld anp

Tijdens rondleidingen door de Tweede Kamer is het een verhaal waarmee gids en SGP-woordvoerder Menno de Bruyne steevast middelbare schoolleerlingen stil krijgt. Het verhaal van arts, communist en verzetsstrijder Gerrit Kastein (1910-1943), die in de oorlog zelfmoord pleegde nadat hij door de Duitsers was opgepakt. Gekneveld sprong hij door het gesloten raam van een kamertje op Het Binnenhof.

Beter dood dan te worden gemarteld. Dat zou onvermijdelijk doorslaan betekenen en het prijsgeven van namen van verzetskameraden. ‘Als ze je pakken, krijgen ze je aan het praten’, wist Kastein. Het kamertje waar ze hem even alleen lieten, was in gebruik als verhoorkamer door de Sicherheitsdienst (SD). In de kelders van het Binnenhof waren de martelkamers. Kastein wist ze te ontspringen, letterlijk - zijn leven was de prijs die hij betaalde.

Lang was het verhaal alleen in kleine kring bekend, al werd Kastein na de oorlog postuum onderscheiden met het Verzetskruis. Maar dinsdag viel hem 74 jaar na dato alsnog een eerbetoon ten deel in het Kamergebouw. Naast het kamertje waar hij zijn laatste momenten doorbracht, is nu een plaquette aangebracht waarmee zijn nagedachtenis wordt geëerd.

De geschiedenis kreeg nieuw momentum door een filmpje vorige maand van NPO-verslaggever Jaïr Ferwerda. Het kamertje maakt tegenwoordig deel uit van de SGP-burelen, waar ook De Bruyne huist. Hij gaat al 33 jaar mee op het Binnenhof en De Bruyne vertelde Ferwerda dat hij al tijden rondliep met de gedachte de kwestie van de ‘Kastein-kamer’ eens aan te kaarten bij Kamervoorzitter Khadija Arib. Dat was niet aan dovemansoren gericht. Ferwerda toog naar Arib, die meteen in actie kwam.

‘Goed dat hiervoor geen werkgroep is ingesteld’, zei SGP-voorman Kees van der Staaij droogjes op de bijeenkomst dinsdag. De nazaten van Kastein waren daar present. Hij had twee kinderen, van wie een dochter nog leeft. Zijn biograaf vertelde dat Kastein werd gearresteerd op vrijdag 19 februari 1943 in Delft en meteen naar Binnenhof 7 werd gebracht. Nog diezelfde middag sprong hij, waarna hij kort daarop in het ziekenhuis overleed. De familie kreeg dat pas vijf dagen later te horen, op de dag dat zijn dochter haar zevende verjaardag vierde. Kasteins kleindochter: ‘Die ene minuut in dat kamertje is beslissend geweest in het leven van velen.’

Volgens de overlevering was Kastein vastgebonden aan zijn stoel toen hij sprong. Maar dat verhaal is apocrief, stelt zijn biograaf. Geboeid was Kastein wel, maar pas na zijn daad is de SD arrestanten gaan vastbinden aan hun stoel.

Remco Meijer

Gerrit Kastein Beeld Verzetsmuseum
Gerrit KasteinBeeld Verzetsmuseum

Onderuit gehangen Tweede Kamerleden die wegzakkend in hun stoel vergaderen en debatteren met een minister die gewoon gezellig naast hen zit, kopjes koffie voor hen op tafel? Daar wil het presidium (het dagelijks bestuur) van de Tweede Kamer verandering in brengen.

De commissievergaderingen, waar Kamerleden die zich met een specifiek beleidsterrein bezighouden elkaar treffen, moeten levendiger en actiever. Daarom verandert het presidium vanaf volgende week dinsdag de opstelling in één van de grootste vergaderzalen in het gebouw van de Tweede Kamer, de Troelstrazaal.

Vanaf dan ga je als spreker staan, in plaats van dat je, zoals nu, op je stoel blijft zitten. Als je iets wil zeggen, loop je naar het spreekgestoelte voor respectievelijk de Kamerleden of de bewindslieden, zoals dat ook gaat in de grote, plenaire zaal van de Tweede Kamer. Verder komt er een duidelijke scheiding tussen Kamerleden en bewindslieden. Zij zitten niet langer naast elkaar aan een halfronde tafel, maar krijgen elk een eigen vak, dat wil zeggen, een eigen tafel. Ook de voorzitter en de griffier van de commissies krijgen samen een eigen vak.

Behalve een nieuwe opstelling van het meubilair vereist de verandering vooral wat technisch werk. De openbare vergaderingen worden namelijk live uitgezonden via de site van de Tweede Kamer. In de oude opstelling zoomde de camera automatisch in op de persoon die zijn of haar microfoon aanzette. Omdat er nu vanaf andere plekken wordt gesproken, is er ook een nieuwe cameraregie nodig. Inmiddels zijn de camera’s er klaar voor, laat de Tweede Kamer weten.

De nieuwe opstelling is een proef en loopt in ieder geval tot aan het zomerreces. Daarna wordt bekeken of de opstelling een succes is en de vergaderingen er inderdaad levendiger van worden. Misschien wordt de opstelling dan ook doorgevoerd in de andere acht andere zalen voor commissievergaderingen.
Sammie Peters

De Troelstrazaal Beeld anp
De TroelstrazaalBeeld anp

Een voor een beklimmen nieuwe Tweede Kamerleden het rostrum in de plenaire zaal om voor de eerste keer als volksvertegenwoordiger het parlement toe te spreken. Voor hun maidenspeech. Met knikkende knieën, een tremor in de stem. Soms zichtbaar, soms hoorbaar.

Het zijn geen gewone speeches. De nieuwelingen mogen wat breedsprakig zijn, hun achtergrond en drijfveren toelichten. Ervaren Kamerleden luisteren geamuseerd. Ze herinneren zich hun eigen zenuwachtigheid nog al te goed. Er is vergevingsgezindheid en coulance. Achteraf is er geroffel op de Kamerbankjes, komen er bloemen en felicitaties.

Heel soms worden de wenkbrauwen gefronst. Zihni Özdil, kersvers Kamerlid voor GroenLinks kreeg het woensdag voor elkaar met zijn maidenspeech. Die hield hij in het debat over de verwerking van een EU-richtlijn over tewerkstelling als seizoensarbeider.

Özdil haalde gezellig uit naar rechtse partijen. Met name naar de VVD. Opmerkelijk, want een paar kamers verderop doen de partijleiders Mark Rutte en Jesse Klaver naarstig hun best om bij de kabinetsformatie ‘vrienden’ te worden.

Özdil citeerde uit het VVD programma uit 1971. ‘Materiële zekerheid vraagt sociale rechtvaardigheid. Onze samenleving vormt een huishouding waarin we alle tezamen lasten dragen naar draagkracht. De gemeenschap heeft de plicht te zorgen dat ook mensen met onvoldoende inkomsten kunnen leven. Deze solidariteit houdt niet op bij de grenzen van een land.’

Om daaraan toe te voegen: ‘Het feit dat het tegenwoordig ondenkbaar is dat dit citaat van een rechtse partij zou kunnen komen, illustreert volgens mij dat er in de afgelopen jaren iets best wel mis is gegaan met de politieke koers van ons land. Onder luid gejuich van onze rechtse vrienden hebben we stap voor stap onze manier van leven, die geworteld is in onze westerse, Europese idealen, de prullenbak ingegooid.’

Özdil oogstte gefronste wenkbrauwen bij de VVD. Maar Dennis Wiersma (VVD), die in hetzelfde debat zijn maidenspeech hield, ging er niet op in.

Andere Kamerleden reageerden met lichte verbijstering. Jasper van Dijk (SP): ‘Bij de heer Özdil heb ik genoten van zijn scherpe inbreng in de richting van de rechtse partijen. Dat belooft nog wat met de formatie; we wachten het af.’ Carola Schouten (ChristenUnie): ‘Ook van mijn zijde allereerst de hartelijke felicitaties aan de collega's Wiersma en Özdil voor hun uiteenlopende maidenspeeches. Ik adviseer hun om eens een borrel met elkaar te drinken. Ik denk dat dat de verhoudingen ten goede zou kunnen komen. Misschien krijgen we dan de volgende keer een heel andere inbreng van de heren naar elkaar toe.’

Lodewijk Asscher, PvdA-fractievoorzitter, maar nu nog in zijn rol als minister, kwam vilein uit de hoek: ‘Dan de heer Özdil: ja, ik houd er wel van, binnenkomen met een getrokken middelvinger naar iedereen om u heen. Ik sluit me aan bij de verwachting dat het heel mooi wordt. Moge u veel coalities verdedigen, de komende jaren.’

null Beeld
Beeld
Zihni Özdil, kersvers Kamerlid voor GroenLinks Beeld anp
Zihni Özdil, kersvers Kamerlid voor GroenLinksBeeld anp

Premier Mark Rutte wil nu snel een streep zetten onder de discussies over het associatieverdrag met Oekraïne. Een minimale aanpassing van het per referendum weggestemde verdrag is nog mogelijk. De vraag is of de oppositie daar mee kan leven.

Het liefst was de premier vandaag al om de tafel gaan zitten met CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP, maar de gesprekspartners zijn niet happig. Agenda’s zitten opeens vol, iedereen is druk met de campagne. Maandag is nu de inzet.

Het doel is duidelijk. Rutte wil nog steeds een poging doen om het verdrag te redden. Voor een intrekkingswet om de ratificatie van het verdrag ongedaan te maken - zoals het nee-kamp wil - hoeft hij geen beraad met de ‘constructieve’ oppositiepartijen in te plannen. Met steun van de SP en PVV krijgt hij een definitief ‘nee’ zo door de Eerste Kamer.

Het alternatief dat de premier nog in de aanbieding heeft, is beperkt: een nationale verklaring. Rutte ratificeert dan wel het verdrag, maar maakt een aantekening dat van een mogelijk EU-lidmaatschap voor Oekraïne geen sprake kan zijn als het aan Nederland ligt. Ook kunnen in zo’n verklaring nog wat beperkende woorden komen over de militaire samenwerking.

Ruttes inzet was aanvankelijk hoger: hij zou een verklaring van alle lidstaten én Oekraïne hebben gewild om tegemoet te komen aan de nee-stem in Nederland. De kans daarop lijkt verkeken. Voor een unilaterale verklaring zouden de andere lidstaten wel openstaan.

De premier wil voor die magere variant eerst steun van de oppositie zekerstellen, omdat anders problemen ontstaan in de Eerste Kamer. In het zicht van de verkiezingen wil hij niet alsnog een blauwtje lopen in de senaat.

De VVD’er heeft een reputatie als ontsnappingskunstenaar opgebouwd, maar zijn kansen op een Houdini-act lijken nu gering. Een minimale bijlage bij het associatieverdrag is voor de oppositie en coalitiegenoot PvdA moeilijk uit te leggen als het naleven van de referendumuitslag.

Praten met het CDA lijkt bij voorbaat zinloos. Partijleider Sybrand Buma was eerder al duidelijk: ‘Het CDA vindt dat er geen andere weg is dan het intrekken van de goedkeuringswet.’

Resten alleen D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP – genoeg voor een nipte meerderheid in de Eerste Kamer. Begin volgende week moet duidelijk worden of die partijen wel te porren zijn voor een ratificatie die alleen vergezeld gaat van een Nederlandse aantekening.

Anders kan een definitief ‘nee’ snel komen.

Volg Frank Hendrickx op Twitter: @FrankHendrickx

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
GeenPeil maakt reclame voor het Oekraïnereferendum. Beeld anp
GeenPeil maakt reclame voor het Oekraïnereferendum.Beeld anp

Zijn handelsmerk als voetballer - woeste, lange manen - is ingeruild voor een kort stekeltjeskapsel en het gezicht is wat doorgroefder, maar verder is het onmiskenbaar John de Wolf (53). Hij is vooral bekend als oud-verdediger van Feyenoord (1989-1994) waar hij met zijn uiterlijk uitgroeide tot cultfiguur. Een fan liet dat in vol ornaat op zijn rug tatoeëren. De Wolf komt woensdagmorgen als ‘ambassadeur ouderenwerkloosheid’ de Tweede Kamer toespreken.

‘Nieuwe arena voor u, meneer De Wolf?’, wordt hem bij binnenkomst gevraagd. ‘Nou’, zegt De Wolf, ‘liever een nieuwe Kuip.’

Hij werd in april gebeld of hij ambassadeur wilde worden. ‘Ik dacht eerst dat het een grap was. Bananasplit of zo. Maar het bleek serieus.’ Als bekende Nederlander moet hij aandacht genereren voor ouderenwerkloosheid en vooroordelen - oud, traag, ongemotiveerd, duur, vaak ziek – wegnemen. Dat lukt aardig. ‘De afgelopen maanden heb ik zo’n 40, 50 interviews gegeven.’

De Wolf heeft al enige ervaring met werklozen. ‘In Schiedam, Vlaardingen en Maassluis ga ik twee keer in de week sporten met werkzoekenden. Dat is goed voor hun regelmaat. Je moet je ergens melden en doet mee in een groep. En na een paar keer lopen die mensen er al echt anders bij. Het helpt als je fit bent en je je goed voelt.’

Hij weet ook hoe het is om ongezien afgewezen te worden na een sollicitatie. ‘Bij Maassluis zochten ze een trainer. Daar heb ik indertijd op gesolliciteerd, maar ik kreeg een brief terug dat ik niet in het profiel paste. Toen dacht ik ook: who the fuck zijn jullie om dat te denken? Anderhalf jaar later was die trainer ontslagen en was die vacature er weer. Toen heb ik drie mensen die ik goed kon bij de club als ambassadeurs ingeschakeld om het bestuur te laten weten dat ik belangstelling had. En weer gesolliciteerd. Toen mocht ik wel in gesprek en ’s middags had ik die baan. Dat is de les: bereid je goed voor, zorg voor je eigen ambassadeurs en zorg dat je aan tafel komt.’

Als ouderenambassadeur, zes uur per week, wordt De Wolf vooral ingezet voor happenings, of sollicitatietrainingen. ‘Ik kom veel mensen tegen. Een man die 500 keer gesolliciteerd had bij voorbeeld. Daar ging ik mee koffiedrinken. Maar eerst keek ik op zijn social media. Man, man wat was die negatief. Die ging de hele dag overal tegen te keer. Ik ben een positief mens en had bijna geen zin meer in die koffie. Maar ik ben toch gegaan en heb hem uitgelegd dat werkgevers ook op zijn social media kijken. Die denken dan: moet ik daarmee werken? Daar heb ik geen zin in.’

Na de vriendelijke vragen van de Kamerleden, heeft De Wolf een bekentenis. ‘Ik was tevoren wel gespannen. Dacht aan een Champions League-wedstrijd. Maar dit valt best mee.’ De Kamerleden blijken fans, lachend gaan ze gezamenlijk in de houding staan voor een 'teamfoto'.

Volg Gijs Herderscheê op Twitter: @vkgijs

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Ouderambassadeur John de Wolf ontmoet ouderenambassadeur Henk Krol. Beeld anp
Ouderambassadeur John de Wolf ontmoet ouderenambassadeur Henk Krol.Beeld anp
Mei 1993: De Wolf in duel met Ajacieden Frank de Boer en Marciano Vink. De wedstrijd eindigt in 5-2 voor Ajax. Beeld ANP
Mei 1993: De Wolf in duel met Ajacieden Frank de Boer en Marciano Vink. De wedstrijd eindigt in 5-2 voor Ajax.Beeld ANP
V.l.n.r.: Oud-voetballer John de Wolf, Paul Ulenbelt (SP), Brigitte van der Burg (VVD) en Henk Krol (50Plus). Beeld anp
V.l.n.r.: Oud-voetballer John de Wolf, Paul Ulenbelt (SP), Brigitte van der Burg (VVD) en Henk Krol (50Plus).Beeld anp
1994: Feyenoorder De Wolf ligt gesloopt in het zwembad na het winnen van de Bekerfinale tegen NEC (2-1), de beker drijft naast hem. Beeld ANP
1994: Feyenoorder De Wolf ligt gesloopt in het zwembad na het winnen van de Bekerfinale tegen NEC (2-1), de beker drijft naast hem.Beeld ANP

De belangrijkste vergaderzaal van het land heeft deze week haar deuren weer geopend. Ook #binnenskamers is terug van reces. Hier kunt u het komende politieke jaar weer met enige regelmaat updates vinden van onze parlementair verslaggevers. Zij schrijven in #binnenskamers over het politieke spel, de politiek met een kleine p, de subtiele draaien, de voorgekookte spins, de geslepen zetten en de fragrante missers.

Eerdere afleveringen van #binnenskamers vindt u hier.

null Beeld ANP/de Volkskrant
Beeld ANP/de Volkskrant

Ook in de Tweede Kamer is er geen ontkomen meer aan: de verkiezingscampagne is begonnen. En die beïnvloedt nu ook het wetgevingsproces. Tot lichte verbijstering van minister Asscher keert coalitiepartner VVD zich op het allerlaatste moment tegen zijn nieuwe Arbeidsomstandighedenwet. De nauw verholen weerzin van de liberalen jegens PvdA-boegbeeld Asscher bereikt hiermee een nieuw hoogtepunt.

Woensdag sprak de Kamer over vrij technische aanpassingen van de Arbeidsomstandighedenwet die Asscher voorstelt. Zo moet de ondernemingsraad voortaan instemmen met het contract met de arbodienst, krijgt de werknemer het recht een consult aan te vragen bij de bedrijfsarts en komt er een duidelijker rol van de bedrijfsarts bij verzuimbegeleiding.

Schot voor open doel, zo leek het. Maar tijdens het debat transformeerde de VVD van weerspannig naar faliekant tegen. VVD-woordvoerder Anoushka Schut-Welkzijn vindt dat Asscher met ‘procedurele voorstellen’ komt. ‘Ik noem bijvoorbeeld het opstellen van een basiscontract om de bedrijfsarts te laten spreken met de ondernemingsraad. Ik zie niet direct in wat dat toevoegt aan de kwaliteit van de zorg. Ik ben daar dus niet van overtuigd. Ik vind voorstellen inzake het betrekken van de OR, het instemmingsrecht en de benoeming van een preventiemedewerker totaal niets te maken hebben met het verbeteren van de zorg.’

Op het allerlaatste moment kondigde Schut-Welkzijn een reeks amendementen – wijzigingen – aan waarmee de veranderingen van Asscher uit het wetsvoorstel worden gesloopt. Normaliter worden dergelijke voorstellen tijdens het debat ingediend waarna ze besproken worden. De minister geeft dan zijn oordeel over het voorstel. Dat een coalitiepartij op het laatste moment mondeling voorstellen aankondigt waarmee de angel uit een wetsvoorstel wordt gehaald, is ongekend.

Het lijkt een op het allerlaatste moment bedachte actie want Schut-Welkzijn had de amendementen niet op papier, maar kondigde die alleen aan. ‘Er is een heel aantal amendementen, maar die heb ik dus hier nu niet op een rijtje bij me. Ik kan wel aangeven dat de amendementen eigenlijk een ongedaanmaking van het wetsvoorstel behelzen en dat ik niet verwacht dat daar veel steun van de minister voor is.’

Toen de andere fracties zich daarover verbaasden leverde de VVD alsnog een paar conceptvoorstellen op papier aan. Ze kreeg geen bijval, al helemaal niet van Asscher. Dinsdag stemt de Tweede Kamer over het voorstel van Asscher dat met steun van PvdA, SP, CDA en D66 net een meerderheid lijkt te halen.

De verhouding tussen de VVD-fractie en de minister is verzuurd sinds het sociaal akkoord van april 2013. Daarmee werd een reeks VVD-voorstellen uit het regeerakkoord sterk afgezwakt, maar de fractie moest akkoord gaan.

Een eerdere aanvaring tussen de VVD-fractie en Asscher kostte VVD’er Anne Mulder vorig jaar zijn woordvoerderschap. Hij gaf Asscher in De Telegraaf eerst op hoge toon een ‘onvoldoende’ maar durfde dat niet in het debat in de Tweede Kamer te herhalen. Vervolgens moest hij zijn portefeuille afstaan aan een fractiegenoot en met een ander onderwerp genoegen nemen.

Volg Gijs Herderscheê op Twitter: @vkgijs

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Minister Asscher van Sociale Zaken. Beeld anp
Minister Asscher van Sociale Zaken.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden