Hoeveel invloed heeft Ivanka Trump daadwerkelijk?

Samen voor een doel: het merk Trump

Ze geldt al jaren als de rechterhand van haar vader, maar sinds kort heeft Ivanka Trump een officiële functie met kantoor in het Witte Huis. Wat ze doet, blijft vaag, waarvoor ze het doet is glashelder.

Foto van Ivanka's Facebookaccount met haar vader en de Canadese premier Justin Trudeau. 'Een geweldig gesprek met twee wereldleiders over hoe belangrijk het is dat vrouwen een plek aan de tafel hebben.'

Ze was er al bij toen de Japanse premier Shinzo Abe op bezoek kwam. Ze zat bij het gesprek met premier Justin Trudeau van Canada. En ook schoof ze aan bij de ijzige ontmoeting tussen haar vader Donald Trump en bondskanselier Angela Merkel.

Ivanka Trump had toen nog geen officiële functie, dus sommige buitenlandse gasten hebben zich misschien afgevraagd waarom de 35-jarige 'First Daughter' bij hun gesprek zat. Nu krijgt Ivanka als 'assistent van de president' ook een officiële functie in het centrum van de macht.

Het gaat om een onbezoldigde functie die louter en alleen bedoeld is om te verzekeren dat ze zich aan de ethische regels voor overheidsambtenaren houdt. Wat haar taak precies behelst, blijft enigszins duister. Wel staat vast dat ze heel dicht bij Trump staat. Al jaren geldt ze als zijn rechterhand. Als de twee niet in elkaars nabijheid zijn, hebben ze iedere dag een paar keer telefonisch contact.

Erg ver zitten ze niet uit elkaar in het Witte Huis. Sinds kort heeft Ivanka een kantoortje in de West Wing, recht boven de kamer waar haar man Jared Kushner werkt. Hij is een van de belangrijkste adviseurs van Trump en zijn macht is met de benoeming van Ivanka alleen maar toegenomen. Anders dan bij zijn andere medewerkers kan de president er bij hen blindelings op vertrouwen dat zij hetzelfde doel voor ogen hebben als hijzelf: het bevorderen van het merk Trump.

Ivanka is een van de drie kinderen van Trump uit zijn huwelijk met het Tsjechoslowaakse model Ivana. Ze was 8 jaar toen ze ruw werd geconfronteerd met de buitenechtelijke avonturen van haar vader. Nadat een New Yorks roddelblad onder de ronkende kop 'De beste seks die ik ooit heb gehad' de ervaringen van een van zijn maitresses had onthuld, werd Ivanka voor de chique Chapin-school in Manhattan door een batterij journalisten opgewacht. Eén van de roddeljournalisten waagde het zelfs haar om commentaar te vragen op de prestaties van haar vader. 'Dat heeft me geleerd niemand te vertrouwen. Je moet altijd op je hoede blijven', zei ze later.

Model

Na de vechtscheiding tussen haar ouders, die de roddelpers breed uitmat, weigerde haar broer Donald jr. een jaar lang met zijn vader te praten. Volgens Ivanka werd de band tussen haar en haar vader alleen maar sterker.

Om haar te beschermen tegen de pers, stuurde Trump haar naar een dure kostschool in Connecticut, waar ze het met tegenzin uithield. Op haar 14de begon ze als model te werken, iets waar haar ouders niet bepaald enthousiast over waren. Later pochte Trump in een interview met de talkshowpresentator Howard Stern: 'She got the best body. Zij heeft bakken geld verdiend als model, enorm veel.'

Het modellenbestaan beviel Ivanka maar matig. 'Allemaal gemene krengen', vond ze. In plaats daarvan volgde ze het spoor van haar vader en meldde ze zich aan bij Wharton, de businessopleiding van de Universiteit van Pennsylvania, waar Trump ook afstudeerde. Na haar studie bood Trump haar een baan in zijn bedrijf aan, maar om zichzelf te bewijzen koos Ivanka voor een ander onroerendgoedbedrijf.

Ivanka verlaat met man en kinderen het presidentiële vliegtuig. Op Instagram zette ze er de tekst bij: 'Wat een onwerkelijk moment, voor het eerst de trap van Air Force One af met mijn gezin.' Beeld reuters

Na twee jaar stapte ze alsnog over naar het zakenimperium van haar vader, waar ze al snel opklom. Als vicepresident van de Trump Organisatie was ze verantwoordelijk voor enkele van de grootste projecten van Trump, waaronder het nieuwe Trump-hotel in de Old Post Office in Washington. Mensen die zaken met haar hebben gedaan, zeggen dat ze wat zakeninstinct betreft niet onderdeed voor haar vader. Naast haar baan in het Trump-bedrijf bouwde Ivanka ook haar eigen kleding- en sieradenlijn op.

In 2009 trouwde ze met projectontwikkelaar Jared Kushner, die uit een orthodox-Joods milieu komt. Voor haar huwelijk bekeerde ze zich tot het Joodse geloof, iets waar Trump steeds op wijst als hem wordt verweten dat hij antisemieten in zijn omgeving tolereert. Als pleitbezorgster van de belangen van vrouwen in het bedrijfsleven moest Ivanka haar vader tijdens de campagne ook steeds in bescherming nemen als hij zich weer eens te buiten was gegaan aan vrouwonvriendelijke uitspraken. Andersom reageerde haar vader furieus toen het warenhuis Nordstrom het contract met haar modebedrijf schrapte. 'Zo oneerlijk!', twitterde hij.

Zorgplan

Terwijl haar vader dagelijks opgewonden tweets rondslingert, houdt Ivanka zich rustig. Ze onthoudt zich ook zorgvuldig van commentaar op zijn controversiële projecten, zoals het inreisverbod, de muur langs de grens met Mexico en het schrappen van Obama's klimaatwetten. Tijdens de verkiezingscampagne gingen haar medewerkers er prat op dat zij Trump ervan had weerhouden zich tegen Planned Parenthood te keren, een organisatie die de Republikeinen de nek willen omdraaien omdat die abortusklinieken beheert. Maar in het zorgplan dat Trump vorige week moest intrekken, had de president alle subsidies voor Planned Parenthood geschrapt.

Samen met haar man Jared zou ze binnen het Witte Huis tegenwicht bieden aan het kamp rond Steve Bannon, de ultrarechtse oproerkraaier die Trump in het andere oor radicale ideeën influistert. Maar gezien het beleid van Trump vraagt men zich in Washington af hoeveel invloed Ivanka in de praktijk heeft op haar vader. In het satirische programma Saturday Night Live werd reclame gemaakt voor het nieuwe parfum 'Complicit': een 'geurtje voor de vrouw die dit allemaal kan tegenhouden, maar dat niet doet'.

Lees meer over Trump

De oudste dochter van Donald Trump komt in dienst van de Amerikaanse regering. Eerder adviseerde Ivanka Trump de president informeel, maar die rol voldeed mogelijk niet aan ethische regels.

Trump schrapt Obama's klimaatbeleid. Hoe erg is dit?

President Donald Trump wil het overheidsfonds opheffen dat de kunsten in de VS ondersteunt. De Volkskrant zet de gevolgen van zijn plannen uiteen.

President Donald Trump heeft zijn schoonzoon Jared Kushner de leiding gegeven van een project om de Amerikaanse overheid om te vormen tot een moderne, efficiënte machinerie naar voorbeeld van het bedrijfsleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.