Hoeveel had de chauffeur nu eigenlijk gedronken?; Aantal vragen rond ongeval Diana blijft onbeantwoord

De Franse politie is nog steeds bezig met het onderzoek naar de oorzaak van het auto-ongeluk waarbij prinses Diana, Dodi al-Fayed en de chauffeur Henri Paul omkwamen....

GUARDIAN

Guardian

LONDEN

* Hoe nauwkeurig zijn de toxicologische rapporten over het alcoholpromillage in het bloed van de chauffeur?

Het is bekend dat er twee keer bloedmonsters van het lichaam van chauffeur Henri Paul zijn genomen na het ongeluk. De eerste gaf een promillage van 1,75 - drie maal de toegestane hoeveelheid - de tweede een van 1,87.

Niet bekend

* Was Henri Paul een zware drinker?

Zijn vrienden houden vol dat hij een matig alcoholgebruiker was. Mohammed al-Fayed heeft een videoband van de beveiligingscamera's in het Parijse Ritz Hotel vrijgegeven waarop niet is te zien dat Henri Paul onder invloed was. Een aantal chauffeurs van de Ritz en bezoekers van bars in de naaste omgeving van het hotel hebben verklaard dat Paul een stevige drinker was.

* Hoe hard reed de auto toen het ongeluk gebeurde?

Er zijn tegenstrijdige verhalen. Volgens de een is de snelheidsmeter blijven steken op 196 kilometer, volgens een ander bericht stond hij op nul. Het lijkt erop dat de politie thans uitgaat van 130 km. In het tunneltje gold een maximumsnelheid van 50 km.

* Welke andere voertuigen bevonden zich in de buurt?

Uit verscheidene verslagen komt een beeld naar voren van een achtervolging door twaalf paparazzi met auto's, motoren en scooters. Er zou een in beslag genomen film zijn die toont dat de Mercedes al vóór het ongeluk was ingehaald. De fotografen die blijven volhouden dat ze twee- tot driehonderd meter achter de wagen van Diana en Dodi zaten, beweren dat de chauffeur hen had uitgedaagd hem te pakken te krijgen.

Het lijkt erop dat de politie weinig geloof hecht aan de verklaring van een ooggetuige die beweert dat een motorfiets de Mercedes sneed. Aan de andere kant zijn er twee andere getuigen die hebben verklaard dat een andere auto voor de Mercedes uitreed.

* Waren de hulpdiensten wel zo doelmatig als ze hadden moeten zijn?

Medewerkers van de ambulancedienst en de eerste hulp werden door getuigen om 12.25 en 12.26 uur gewaarschuwd. Volgens een politierapport dat in handen is van The Guardian werd om 12.30 een patrouillewagen aangehouden. Voordat een ambulance ter plaatse was, gingen zeker vijftien minuten voorbij. Dodi al-Fayed en Henri Paul waren toen al dood. Diana en lijfwacht Trevor Rees-Jones kregen eerste hulp.

Aangenomen moet worden dat Diana pas om 2.05 uur in het ziekenhuis werd opgenomen, doordat zij met zeer veel moeite uit het wrak kon worden gehaald.

* Stonden de fotografen de hulpverleners in de weg?

Het politierapport meldt dat zij de eerste hulp ernstig bemoeilijkten. Zij maakten van dichtbij foto's van de slachtoffers. De politie heeft niet bevestigd dat de fotografen hulpdiensten per mobiele telefoon hebben gebeld.

Er zijn beschuldigingen geuit dat fotografen aan de lichamen en het wrak hebben gezeten. Volgens het Ritz Hotel is er een saffier, een diamanten halsketting en een bedrag van 3200 pond uit de auto verdwenen. Een fotograaf heeft toegegeven dat hij Diana heeft aangeraakt, maar dat was naar zijn zeggen 'om haar pols te voelen'.

* Was er iets mis met de auto?

De Mercedes S280 uit 1994 zou beschadigd zijn geweest nadat de wagen vorig jaar was gestolen. De auto zou echter door een officiële dealer zijn gerepareerd en bovendien goed zijn onderhouden.

* Wanneer wordt lijfwacht Trevor Rees-Jones ondervraagd?

Hij verblijft nog steeds op de intensive care-afdeling van het Pitié-Salpetrière ziekenhuis in Parijs. Zijn toestand was 'stabiel en gaat volgens verwachting vooruit'. Hij heeft een lichte hersenschudding, een gebroken kaak en verscheidene verwondingen aan longen en borstkas. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis zal het weken duren voordat hij kan worden verhoord.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden